Dýňové ragú
Ragů z dýně, hub a brusinek.
-
50min
20min příprava
30min vaření
-
423 kJ / 101 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny2g
sacharidy13g
tuky4g
Ingredience na
- 250 ml
vývaru
- 60 g
sušených Cranberries
- 1 kg
dýně
- muškátové nebo hokaido
- 2 lžíce
slunečnicového oleje
- 1 lžíce
hnědého cukru
- 3 špetky
soli
- 3 špetky
čerstvě mletého černého pepře
- 2 ks
hvězdiček badyánu
- 1/2 lžičky
kuliček nového koření
- 3-4 ks
jarní cibulky
- 250 g
hub
- 1 svazek
koriandru
- 4 lžíce
zakysané smetany
Postup přípravy
- Vývar spolu s Cranberries přiveďte při mírné teplotě k varu.
- Dýni oloupejte (druh hokaido není třeba loupat, protože slupka změkne), odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na 2 cm velké kostky.
- Lžíci slunečnicového oleje rozehřejte v pánvi, dýňové kostky opékejte 5 minut, okořeňte solí a pepřem a posypte cukrem.
- Jakmile se cukr začne rozpouštět, přidejte badyán, nové koření (viz tip), vývar s Cranberries a vařte na mírném plameni doměkka 10 minut. Sejměte z plotýnky.
- Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na 1 cm široké kousky.
- Očistěte i houby a omyjte, jen pokud to je nezbytně nutné, podle velikosti je rozčtvrťte nebo nakrájejte na silné plátky.
- Koriandr operte, osušte a nasekejte.
- Zbylý olej rozehřejte v pánvi, přidejte houby i cibulku a zprudka opékejte 2-3 minuty, přidejte dýňové ragú, nechte probublat 5 minut a ochuťte solí.
- Podávejte ozdobené zakysanou smetanou a koriandrem.
TIP:
Pokud při přípravě ragú vložíte větší koření jako badyán a nové koření do čajového filtru či uzavíratelného sítka na louhování, můžete pak koření snáze odstranit.