Prostreno.cz

Jahodový žahour s tvarohovými knedlíčky

Knedlíky nemusíte podávat jen se zelím a vepřovým masem. Zkuste i tuto sladkou variantu s jahodami.

  • 35min

    15min příprava

    20min vaření

  • 779 kJ / 186 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny9g
sacharidy25g
tuky4g

Ingredience na

  • Na přeliv
  • 250 g jahod
  • 1 lžíce másla
  • 300 ml smetany
  • 3 lžíce cukru
  • 100 ml vody
  • 1 lžička škrobu
  • Na těsto
  • 250 g tvarohu - měkkého
  • 1 ks vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 hrst krupice
  • 1 hrnek polohrubé mouky

Postup přípravy

  1. Na knedlíčky si připravte těsto smícháním všech přísad, pouze mouku přidávejte postupně, dle použitého tvarohu a mouky se chovají suroviny různě. Těsto musí být husté tak, že když do něj píchnete suchým prstem, nepřilepí se. Těsto nechte asi 15 minut v chladu odpočinout.
  2. Mezitím si připravte žahour. Jahody rozmačkejte na kaši, ale aby v ní zůstaly kousky. V hrnci smíchejte s máslem a cukrem, přiveďte k varu a chvíli povařte, aby jahody změkly.
  3. Přilejte smetanu a větší část vody. Ve zbytku vody rozmíchejte škrob a přilejte do vařící směsi. Povařte cca 10 minut.
  4. Těsto na knedlíčky znovu zamíchejte a ve vroucí vodě vařte knedlíčky, dokud nevyplavou na hladinu. Zkuste jeden rozříznout, zda je hotový.
  5. Ihned podávejte s teplým žahourem.

TIP:

Žahour můžete udělat i z jiného ovoce, jako jsou borůvky nebo směs lesního ovoce.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Jahodový žahour s tvarohovými knedlíčky

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat