25min
10min příprava
15min vaření
509 kJ
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:8g tuky8g sacharidy4g bílkoviny
Chutná polévka z řapíkatého celeru.
Ingredience na
1 porce
2 porce
3 porce
4 porce
5 porcí
6 porcí
7 porcí
8 porcí
9 porcí
10 porcí
11 porcí
12 porcí
13 porcí
14 porcí
15 porcí
16 porcí
17 porcí
18 porcí
19 porcí
20 porcí
Uložit recept do kuchařky
3 ks
stonků řapíkatého celeru
3 lžíce
másla
1/2 skleničky
nahrubo nasekaných ořechů
1 ks
cibule
1 l
kuřecího vývaru
150 ml
smetany 33%
2 lžíce
hladké mouky
1 špetka
soli
150 g
sýru niva
Postup přípravy
Oloupanou cibuli, omytý celer nakrájejte. Dejte do hrnce na rozpuštěné máslo a krátce orestujte. Zasypte moukou, promíchejte a pomalu přidávejte vývar a pak smetanu. Přidejte špetku soli, ořechy a vařte 15 minut.
Hotovou polévku na talíři posypte rozdrobenou nivou.
TIP:
Celer pochází z jižní Evropy. Římané kořen používali k okořenění pokrmů a z listů zhotovovali smuteční věnce. Od nepaměti je celer zařazován mezi nejpůsobivější afrodiziaka.