Marinované telecí kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
Marinovaná telecí kotleta je další delikatesa ze šéfova grilu. Italská a rakouská kuchyně se bez telecího masa neobejde, u nás je spíš „popelkou“, což je chyba. Částečně vykostěné porce marinujte s olivovým olejem a tymiánem, citronovou kůrou a pár kapkami citronu. Když šéf ochutnává, konstatuje, „že na to, co umí, se má zatraceně dobře“. Šéf opět radí nespěchat a před konzumací nechat maso vždy minutku uležet.
-
50min
35min příprava
15min vaření
-
756 kJ / 180 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny11g
sacharidy7g
tuky12g
Ingredience na
- 1 ks
bio citron
- 4 ks
telecích kotlet
- každá by měla mít asi 350 g a na výšku 5 centimetrů
- 4 špetky
hrubé soli
- 4 špetky
černého pepře
- čerstvě mletého
- 70 ml
olivového oleje
- extra panenského
- 8 snítek
čerstvého tymiánu
Postup přípravy
- Škrabkou sloupněte 8 tenkých proužků citronové kůry, musí být jen žluté barvy. Potom citron rozřízněte na poloviny.
- Kotlety naklepejte a z obou stran je osolte i opepřete. Vložte je do zapékací mísy a skropte olejem. V oleji je ještě obracejte, aby byly celé omočené. Pod kotlety i na ně položte proužek citronové kůry se snítkou tymiánu a pak je polijte citronovou šťávou. Zakryjte mísu mikrotenovou fólií a nechte je 20-30 minut marinovat.
- Mezitím připravte gril na přímé grilování a roztopte jej na vysokou teplotu. V ideálním případě topte dřevěnými špalíčky. Rošt očistěte a naolejujte.
- Rozložte kotlety na rozpálený rošt a grilujte je 5-6 minut z každé strany na stupeň propečení medium. Každé 3 minuty je přitom otáčejte o 90 stupňů. Díky tomu se na kotletě vytvoří efektní mřížka. Až kotlety obrátíte, položte na každou proužek citronové kůry.
- Přendejte kotlety na talíře, nechte je 3 minuty jen tak a pak je podávejte.
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: