Prostreno.cz

Rýžový nákyp

Pokud máte na sladký rýžový nákyp špatné vzpomínky ze školní jídelny, rozhodně zkuste tento recept a uvidíte, že si na něm pochutnáte.

  • 45min

    0min příprava

    45min vaření

  • 836 kJ / 199 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy27g
tuky5g

Ingredience na

  • 200 g rýže
  • 600 ml mléka
  • skořice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 4 ks vajec
  • ovoce - švestky, meruňky nebo jablka

Postup přípravy

  1. Rýži propláchněte a 10 minut vařte ve vodě s celou skořicí nebo hřebíčkem. Sceďtee a za stálého míchání rýži dovařte v mléce úplně doměkka. Vyndejte koření.
  2. Přidejte máslo a vanilkový cukr, můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte s rýží. Přikryjte pokličkou. Pod pokličkou rýže ještě dojde, více nabobtná i změkne. Nechte ji částečně vychladnout.
  3. Oddělte bílky od žloutků, žloutky přimíchejte do rýže. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a asi 3/4 opatrně přimíchejte do rýže. Do máslem vymazaného pekáče opatrně přendejte asi polovinu rýže, poklaďte ovocem, zakryjte druhou polovinou rýže a uhlaďte.
  4. Pečte asi 30 minut, dokud není nákyp tuhý (zkuste špejlí), dejte nahoru sněhovou čepici ze zbylého sněhu a pečte dalších asi 10 minut.
  5. Rýžový nákyp podávejte posypaný cukrem, politý rozpuštěným máslem s ovocem, které jste daly do nákypu.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Rýžový nákyp

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat