45min
0min příprava
45min vaření
836 kJ
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:5g tuky27g sacharidy5g bílkoviny
Pokud máte na sladký rýžový nákyp špatné vzpomínky ze školní jídelny, rozhodně zkuste tento recept a uvidíte, že si na něm pochutnáte.
Ingredience na
1 porce
2 porce
3 porce
4 porce
5 porcí
6 porcí
7 porcí
8 porcí
9 porcí
10 porcí
11 porcí
12 porcí
13 porcí
14 porcí
15 porcí
16 porcí
17 porcí
18 porcí
19 porcí
20 porcí
Uložit recept do kuchařky
200 g
rýže
600 ml
mléka
skořice
1 balení
vanilkového cukru
2 lžíce
moučkového cukru
50 g
másla
4 ks
vajec
ovoce
- švestky, meruňky nebo jablka
Postup přípravy
Rýži propláchněte a 10 minut vařte ve vodě s celou skořicí nebo hřebíčkem. Sceďtee a za stálého míchání rýži dovařte v mléce úplně doměkka. Vyndejte koření.
Přidejte máslo a vanilkový cukr, můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte s rýží. Přikryjte pokličkou. Pod pokličkou rýže ještě dojde, více nabobtná i změkne. Nechte ji částečně vychladnout.
Oddělte bílky od žloutků, žloutky přimíchejte do rýže. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a asi 3/4 opatrně přimíchejte do rýže. Do máslem vymazaného pekáče opatrně přendejte asi polovinu rýže, poklaďte ovocem, zakryjte druhou polovinou rýže a uhlaďte.
Pečte asi 30 minut, dokud není nákyp tuhý (zkuste špejlí), dejte nahoru sněhovou čepici ze zbylého sněhu a pečte dalších asi 10 minut.
Rýžový nákyp podávejte posypaný cukrem, politý rozpuštěným máslem s ovocem, které jste daly do nákypu.