Prostreno.cz

Sladký a slaný recept od kulinářské legendy Julie Child

Vyhlášená šéfkuchařka, hvězda televizní kuchařské show a autorka několika kuchařských knih Julia Child byla neobyčejná žena a také neobyčejná kuchařka. Vyzkoušíte její neotřelé recepty?

Julia Child, původem z Pasadeny, se přestěhovala po druhé světové válce s manželem do Francie a přímo do Paříže, kde se mohla Julia inspirovat klasickou francouzskou kuchyní a vnést do ní něco neobyčejného. Julia dala světu nespočet receptů a kulinářských zážitků, její kultovní měděné nádobí je dokonce vystaveno v muzeu. O jejím životě a lásce k vaření se můžete dočíst v knize „Můj život ve Francii“, podle níž byl natočen film v hlavní roli s Meryl Streep „Julie a Julia“.

Vybrali jsme pro vás dva oblíbené recepty této nezapomenutelné kuchařské legendy.

Dort královny ze Sáby

Budete potřebovat:
Na dort

  • 150 g tmavé čokolády – rozehřáté ve vodní lázni
  • 120 g kvalitního másla
  • 100 g mandlí
  • 120 g cukru krystal
  • 40 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 2 lžíce mandlového extraktu (nemusí být)
  • 1/4 lžičky soli

Na polevu

  • 2 polévkové lžíce nasekané hořké čokolády
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce tmavého rumu nebo kávy
  • 6 polévkových lžic změklého másla

Postup
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si vymazanou a vysypanou dortovou formu. Dno vyložte pečicím papírem a můžete jemně posypat moukou.

Mandle si nejprve opražte na suché pánvi, poté je nastrouhejte najemno, přidejte 2 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli a hladkou mouku.

Do střední mísy dejte změklé máslo nakrájené na menší kousky, přidejte polovinu zbývajícího cukru a vyšlehejte dohladka. Až bude směs krémová, postupně přidávejte zchladlou rozehřátou čokoládu, postupně přidávejte i žloutky, nakonec můžete přidat mandlový extrakt.

V další míse si vyšlehejte bílky do pěny, přidejte zbytek cukru a vyšlehejte tuhý, lesklý sníh. Hotový sníh střídavě přidávejte spolu s mandlovou směsí do čokoládové směsi. Jemně promíchávejte vařečkou a těsto se snažte nadlehčovat. Hotové těsto nalijte do připravené formy, jemně uhlaďte povrch a pečte přibližně 30-35 minut. Upečené těsto zkontrolujte špejlí, zda je dostatečně propečené. Hotový korpus nechte zchladnout 10-15 minut, poté formu opatrně otevřete a nechte zcela vychladnout. Studený korpus otočte a sloupněte pečicí papír. Nyní si připravte polevu.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kávou či rumem a přidejte špetku soli. Až je čokoláda rozpuštěná, postupně přidávejte máslo, polevu míchejte dohladka. Nechte trochu zchladnout, ale tak aby se pořád dobře roztírala. Polevou polijte dort a dozdobte mandlemi.

Lotrinský koláč

Budete potřebovat:
Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžičku soli

Na náplň

  • 100 g plátků anglické slaniny
  • 3 vejce
  • 1 a půl hrnku 12% smetany
  • 1/2 lžičky soli
  • špetku pepře
  • špetku muškátového oříšku
  • 1-2 lžíce změklého másla

Postup
Do mísy vsypte mouku a přidejte pokrájené změklé máslo a špetku soli, zpracujte v těsto připomínající drobenku a poté přidejte vejce a znovu propracujte. Těsto zabalte do folie a nechte půl hodiny odpočinout v ledničce.

Předehřejte troubu na 200 °C, do trouby si dejte na pár minut ohřát i pečicí nádobu na koláč. Těsto si vyválejte na pomoučněném vále a poté přeneste do vlažné formy a vymačkejte až k okrajům. Propíchejte spodek těsta vidličkou a položte na těsto pečicí papír, na který nasypte suché luštěniny, které těsto zatíží, aby se nezvedalo. Takto připravený korpus vložte do trouby a pečte 10 minut, poté vyndejte luštěniny a papír a ještě dopečte dalších 10 minut.

Stáhněte troubu na 180 °C a připravte si náplň. Plátky slaniny nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi. Vlažnou slaninou posypte připravený korpus. V nádobě si smíchejte smetanu, vejce, sůl a koření, dobře prošlehejte metličkou a vlijte do korpusu. Nyní vložte formu do horní třetiny trouby a pečte 25-30 minut do zlatova. Koláč podávejte ještě teplý.





Vložit můj recept

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat