Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Mým dětem nechutná, co vařím, přiznává kuchař Jamie Oliver

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

4. 7. 2017 | Slavní kuchaři

Slavný britský kuchař Jamie Oliver se před lety rozhodl pomoci změnit stravovací návyky amerických školáků. Chtěl jim přímo on sám vařit zdravěji. Narazil ale tvrdě – jako vejce na mramorovou podlahu. Jenže nevděk amerických dětí není pro tak skvělého kuchaře ranou nejtvrdší. Tu mu zasazují dnes a denně jeho vlastní potomci, jichž má s manželkou Jools hned pět. Těm totiž tatínkovo vaření moc nevoní. Tedy každý z potomků nesnáší něco jiného. A trefit se do chuti všem pěti najednou je i pro Jamieho občas pěkný ořech.

„Řekl bych, že tak ve třech pokusech z deseti jim to opravdu velice chutná. Ale v sedmi z deseti mi to vždycky někdo odhodí pryč. Je to masakr. Podívejte, vaření pro děti je opravdu psychologická válka a něco jako dokonalost opravdu v tomto případě neexistuje!“ přiznal Jamie v rozhovoru pro australský magazín TV Week.

S manželkou Jools má přitom patnáctiletou Poppy, čtrnáctiletou Daisy, osmiletou Petal, šestiletého Buddyho a desetiměsíční River.

Vyzkoušejte řízek s bramborovým salátem podle Jamieho. Schválně jestli tenhle luxusní oběd bude chutnat vašim dětem.

Super řízek podle Jamieho

Budete potřebovat:

  • 50 g hladké mouky
  • 2 ks vajec
  • 150 strouhanky z čerstvého pečiva
  • 4 plátky vepřových nebo telecích řízků
  • 1 ks šalotky
  • 1 ks kyselé okurky
  • 4 snítky hladkolisté petrželky
  • 1 lžička kapary
  • 4 ks ančoviček
  • slunečnicový olej
  • 4 malé hrudky másla
  • džem z černého rybízu

Připravte si do hlubokých talířů, mouku, vajíčko a strouhanku. Po jednom řízky naklepejte paličkou nebo mezi dvěma fóliemi pomocí těžké pánvičky, až je rozklepete na výšku 1/2 cm. Každý řízek obalte klasicky v trojobalu mouce, vejci a strouhance, který na něj dobře přitiskněte. Obalené řízky dejte na několik minut do ledničky.

Mezitím si připravte šalotku nadrobno nakrájenou spolu s okurkou, petrželkou, kaparami a ančovičkami. Vše dobře promíchejte, tato směs bude na závěrečné posypání řízků.

Nyní se vrátíme k řízkům. Řízky po jednom osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni a na dostatečném množství slunečnicového oleje (pánev by jím měla být pokrytá). Až bude řízek z jedné strany dozlatova osmažený, obraťte ho a přidejte kousek másla. Pánví zlehka zatřeste, trochu ji nakloňte a olej s máslem přelijte přes řízek, čímž získá božskou chuť a bude krásně zlatavý. Až bude dobře propečený z obou stran, zlehka ho osušte kuchyňským ubrouskem. Podávejte s bramborovým salátem, cibulkovou směsí a pěkným bobkem džemu a s dílkem citronu.

Na majonézu zapomeňte! Bramborový salát podle Jamieho

Budete potřebovat:

  • 800 g nových brambor
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička anglické hořčice
  • 15 g čerstvé pažitky
  • ½ citronu

Brambory vařte v osolené vodě doměkka. Sceďte je a nechte trochu zchladnout. Nahrubo je nakrájejte do mísy a přidejte zakysanou smetanou a hořčici, poté přidejte nadrobno nakrájenou pažitku. Do mísy vymačkejte šťávu z 1/2 citronu, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Sladký a slaný recept od kulinářské legendy Julie Child

Kachna pečená 13 hodin

Kachna pečená 13 hodin

37 hlasů
13h a 15min 856 kJ 232 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Nudle se zelím

14 hlasů
60min 753kJ 165 Kč

Jednoduchý, rychlý a sytý oběd.

Špejle s marinovanými kuřecími játry

14 hlasů
35min 166kJ 55 Kč

Grilovaná kuřecí játra s jarní cibulkou.