Prostreno.cz

Marné pokusy ochrany před bakteriemi

Bakterie jsou silnými soupeři. Vyskytují se všude a pouhým okem je nemáte šanci spatřit. Myslíte, že pro svou ochranu děláte maximum? Ukázalo se, že jistá preventivní opatření jsou zcela zbytečná… Na co si dát pozor?

Je spousta způsobů, kterými se lidé snaží bakterie oblafnout. Bohužel ne všechny fungují! Podle Philipa Tiernoa, profesora mikrobiologie a patologie z newyorské School of Medicine, se těchto pět manévrů naprosto míjí účinkem. Neděláte náhodou nějaký z nich?

Splachování bez rukou

Volání přírody si nevybírá a občas vás přepadne i v supermarketu. Mačkat splachovadlo loktem je však zbytečné. Při opouštění prostoru toalety tak jako tak sáhnete na ruční zámek v kabince, který je hned po dveřích nejrizikovějším místem. Po umytí a osušení rukou loket raději využijte při odchodu, abyste vyloučili kontakt s klikou.

Vznášení se nad prkénkem

Profesor Philip Tierno je toho názoru, že pohodlně se usadit na toaletu nijak nezvyšuje riziko infekce. Mnozí u své potřeby raději postojí, hlavně z obavy přenosu pohlavních chorob. Právě těm se ale na tomto místě moc nedaří. Navíc aby se člověk mohl nakazit, viry by musely proniknout do otevřené rány nebo na sliznici.

Zadržování dechu

Někdo ve vaší blízkosti kýchne a vy automaticky přestanete dýchat? Jestli to nevydržíte opravdu dlouhou dobu, nijak vám to nepomůže. Malé zárodečné kapénky totiž stejně zůstanou „trčet“ ve vzduchu.

Otírání sklenice

Možná si říkáte, že se nemůže nic stát, když před napitím se z cizí sklenky důkladně otřete sliny. Opak je pravdou. I takto ošetřené sklo vám může sjednat rande se streptokokem, střevní chřipkou a podobnými nepříjemnosti. Až vám příště někdo nabídne doušek, raději milosrdně zalžete, že na vás něco leze.

Ochranné rukavice

Bakterie se přenášejí i v rukavicích. Jakmile je sundáte a sáhnete si kamkoli na tělo, rázem máte s těmito nepřáteli co dočinění. Dobrá zpráva je, že bakterie chřipky a nachlazení přežívají pouze den. Když tedy rukavice necháte na 24 hodin pořádně vyschnout, nebudou kontaminované. V bezpečném použití vám pak nic nebrání.

Zdroj: goodhousekeeping.com 





Celkem 2 komentářů

Siraellen
31.01.2022
jana kratochvílová
31.01.2022
ano

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat