Prostreno.cz

Příprava zenového jídla plného vnitřního míru

Prvním soustem se dá oddělit veškeré zlo, druhé slouží k rozšíření dobra, třetí chrání všechny bytosti… Připravte si zenové jídlo plné vnitřního míru!

Zen neboli zenový buddhismus je jednou z forem buddhismu, který je rozšířený především v Asii, a to zejména na území Japonska a Jižní Koreje. Jeho příznivci se objevují v USA i západní Evropě. To je všeobecně známé. Ale co to má společného s jídlem? Možná se budete divit, ale spoustu!

Podle americké odbornice na duchovno a reinkarnaci Denise Linn výraz zenový pokrm, který se rozšířil do západní kultury, znamená jakékoli jednoduché jídlo, ale skutečný zenový pokrm, kromě toho, že je prostý a vytříbený, by měl obsahovat prvek zvažování a soustředěnosti. Jak se takové jídlo připravuje? Tohle jsou čtyři základní pravidla.

Mějte úctu

„Udělejte si čas a vyjádřete úctu všem složkám pokrmu. Pomyslete na to, odkud pocházejí, a na všechny lidi, kteří se zasloužili o to, aby se po dlouhé cestě tyto přísady dostaly do vaší kuchyně,“ popisuje Denise Linn.

Neporovnávejte

V zenové kuchyni neporovnáváte ani neodsuzujete, zda je něco lepší než to druhé. Každý kousek pokrmu je sám o sobě jedinečný a každé složky jídla si máme vážit bez srovnávání.

Soustřeďte se

Každý okamžik přípravy jídla v zenové kuchyni probíhá vědomě. „V zendo touží většina mnichů krájet zeleninu, neboť slýchávají příběhy o lidech, kteří se při sekání potravin stanou osvícenými. Mistr zenu vysvětluje, že když jste jedno se zeleninou a jedno s nožem, může se vám otevřít brána k osvícení,“ dál popisuje Denise Linn.

Buďte upřímní

Při přípravě jídla uplatněte svou pokoru, upřímnost a oddanost, aniž byste se přestali soustředit nebo věnovat pozornost vaření. Buďte si vědomí toho, co si každý okamžik žádá, a tímto směrem se ubírejte.

Jak správně jíst?

Příprava ale není to jediné, co je nutné dodržovat. Jak takový speciální pokrm jíst? Obdivujte ho, všímejte si barev, vůní a energie, která z něj vyzařuje. Pak také najděte spojení mezi vámi a lidmi, kteří s vámi stolují. Ukloňte se na počest těch, kdo jsou zde, a těch, kdo s vámi nejsou. Jedna úklona by měla být směrem k samotnému jídlu. Při ní se zaměřujte na to, že celé jídlo je zasvěceno prospěchu ostatních. Co dál?

Jezte pomalu a uvědomujte si každou ingredienci a strukturu jídla. Po dojedení se ještě jednou ukloňte na znamení úcty k pokrmu a ke všem, kdo s vámi stolovali.

Zdroj: www.mystikavareni.cz, www.naturecooking.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat