Prostreno.cz

Svatý Valentýn. Znáte jeho legendy?

Den všech zamilovaných se kvapem blíží. Poznáme to hlavně proto, že v obchodech se to začíná červenat. Jedná se o záplavu srdcí všech velikostí! Všichni je nakupují jako diví, málokdo však ví, proč se 14. únor vlastně slaví. Jak jste na tom vy?

Ano, opět je to tady. Přichází chvíle, kdy si páry projevují náklonnost víc, než je obvyklé. Prodejci si mnou ruce z narůstajících tržeb, shánějí se dárky na poslední chvíli a vymýšlí menu na slavností večeři. Jenže odkud se tohle „šílenství“ vlastně vzalo?

Návrat do minulosti

Pověstí o vzniku anglosaského svátku je hned několik a dodnes se vlastně neví, která je ta pravá. Všechny se ale shodují v tom, že v nich figuruje skutečná historická osobnost – jistý Valentýn, který zemřel 14. února roku 273, ve věku 97 let.

Služebník církve

Asi nejznámější pověra praví, že to byl kněz, který tajně oddával snoubence. Tím si znepřátelil římského císaře Claudia II. Ten zakázal svatby, neboť ženy podle něj kazily morálku válečníků. Krutý vládce nechal duchovnímu za hrubé porušení zákazu setnout hlavu.

Další zdroj hovoří o tom, že po provalení utajovaných sňatků byl Valentýn uvězněn. Do žaláře ho chodila navštěvovat žalářníkova dcera, do které se zamiloval. Jenže císař Claudius náhle vydal příkaz k popravě. Když šla následující den dívka opět do vězení, našla tam jen prázdnou celu a dopis s podpisem „Od Tvého Valentýna“.

Zázračný léčitel

Jiné prameny zase uvádí, že Valentýn byl světaznalý, vzdělaný a moudrý muž, který jedním dotekem navrátil zrak slepé a krásné dceři soudce Asteria. Jenže pohané se o tomto zázraku dozvěděli a bez milosti ho popravili.

Další éra

Na počátku 20. století se svatý Valentýn vynořil z hlubin zapomnění. Postaral se o to americký obchodník Walter Scott, který se ocitl na pokraji bankrotu. Přemýšlel, jak se co nejrychleji dostat z finanční tísně, tak začal s výrobou srdíčkových přáníček. Tím ztrojnásobil své zisky, ostatní podnikatelé jeho příkladu směle následovali, a tak se od roku 1907 den všech zamilovaných slaví nejen v Americe, ale i po celém světě.

Jiný kraj, jiný mrav

Ze statistik vyplývá, že u nás oslavám 14. února „propadl“ každý šestý Čech. V průměru za své drahé polovičky utratí něco kolem 500 korun. Ve Spojených státech se kupují dárky za zhruba 3500 korun na hlavu. Ani v Singapuru se na lásce nešetří, protože tam už je to kolem 12 tisíc na osobu. Je tedy jasné, že ekonomika si letos zase přijde na své…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat