Prostreno.cz

Jak ještě můžete zužitkovat staré koření

Po nějaké době začne skořice, paprika či šafrán ztrácet své zářivé odstíny a vůně, které kdysi plnily vaši kuchyni. Když otevřete kořenku, je sotva poznat, co se uvnitř nachází. Máte to taky tak? Jedná se o výmluvné známky toho, že koření už neplní svoji funkci. Dejte mu druhou šanci!

Už se vám stalo, že jste nestihli spotřebovat to dříve voňavé a naoko líbivé koření, které teď připomíná mdlou a suchou trávu? Nevyhazujte ho, ale chytře zužitkujte. Jakým způsobem?

Voňavé potpourri

Chcete-li domovu dodat příjemnou vůni, nasypejte lžičku koření (nebo dvě) do hrnce vroucí vody. Koření, které ztratilo svou vůni, se totiž oživí, jakmile se dostane do kontaktu s teplem. Uvolní se oleje, což je žádoucí. Koření vyjměte, nechte uschnout, přidejte k němu sušené citronové nebo pomerančové slupky a vše dejte do okrasné misky. Můžete ještě zakápnout esenciálními oleji. Váš domov se nádherně provoní.

Netoxický fungicid

Bojovat s plísněmi na rostlinách je nepříjemné. Věděli jste, že si v tomto případě vystačíte se skořicí a vodným roztokem? Smíchejte čajovou lžičku skořice s několika šálky vody a nechte přes noc odpočívat. Ráno směs přeceďte přes kávový filtr a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Nastříkejte na stonky, listy a půdu postižených rostlin, abyste zabránili dalšímu šíření plísní. (Tento přírodní fungicid lze aplikovat jak na sazenice, tak na starší rostliny.)

Ochrana před škůdci

Když do vašeho domova vniknou nežádoucí návštěvníci, není třeba chodit ven a kupovat toxické chemikálie. Místo toho sáhněte po starém koření, jako je například skořice, rozmarýn, tymián, chilli papričky, bobkový list a černý pepř. Koření vložte do sáčků s otvory a rozmístěte po byte či domě. I když koření není tak silné jako dřív, svůj účel ještě splní.

Domácí mýdlo

Domácí mýdlo neobsahuje chemii a ani zbytečné přísady. Koření mu navíc dodá příjemnou vůni. Do glycerinu přidejte skořici, která mýdlu poskytne uklidňující aroma, a může dokonce fungovat jako odlehčovač stresu. S jejím množstvím však šetřete, ve větších dávkách může dráždit pokožku.

Účinné čističe

Mnoho druhů koření má stejné účinky jako deodorant a pomáhá při úklidu domácnosti. Použijte ¼ šálek sušených lístků máty, 1 šálek jedlé sody a 1 lžíce soli. Smíchejte, směs nasypejte do dřezu a zakápněte trochou vody. Na okna zase použijte 2 šálky odvaru z meduňky a ½ šálku octa. Směs nalijte do kbelíku s teplou vodou a k ruce si připravte měkký hadřík a staré noviny.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat