Prostreno.cz

Kuchyňská utěrka je nebeským rájem pro bakterie

Věc, kterou pravděpodobně používáte několikrát denně? Kuchyňská utěrka! Utíráte do ní mokré nádobí, sem tam si s její pomocí usušíte ruce, nebo po ní sáhnete kvůli odstranění nečistot z pracovní plochy. Je zkrátka k nezaplacení! Jak často byste ji měli prát?

Kdekdo je dnes ve stresu jen proto, aby udržel domov bez nebezpečných zárodků, virů a bakterií. Snad i proto mají výrobci chemikálií a dezinfekcí takové tržby. Obchod „se špínou“ jen vzkvétá. Smutné však je, že na jednu stranu si kdejaká hospodyňka zakládá na čistotě toalety nebo koupelny, ale na straně druhé totálně selhává tam, kde jsou nároky na hygienu neméně důležité – v kuchyni!

Utěrka – dobrý sluha, zlý pán?

Je dokázáno, že pokud sušíte stříbrné příbory s pomocí kuchyňské utěrky, staráte se zároveň o rozvoj slušné kolonie zárodků. Studie univerzity z americké Arizony poukazuje na to, že 89 procent kuchyňských utěrek působí jako domov koliformních bakterií, které se nacházejí v lidském trávicím ústrojí. Jejich hlavním „kápem“ je přitom poměrně známá E. coli. Šokující, že?

„Možná si myslíte, že dokonale vyčistíte svůj pracovní pult, když ho přejedete špinavou kuchyňskou utěrkou, ale opak je pravdou,“ říká Kelly Reynolds, výzkumná pracovnice Vysoké školy veřejného zdraví Zuckermanské univerzity v Arizoně. „Pokud máte v ruce již použitou utěrku, tak v podstatě uvádíte do svého domova stovky tisíc bakterií,“ varuje odbornice. Takže, co dělat, aby k něčemu takovému vůbec nedošlo?

Frekvence jednotlivých praní. Je vůbec možná?

Zmíněná odbornice tvrdí, že v ideálním případě byste kuchyňskou utěrku měli vyprat po každém použití. To znamená, že vás jedno utření nádobí či nebo jedno osušení rukou bude stát výměnu za novou. Jenže kdo tohle dělá?

Nouzovým řešením je navlhčení použité utěrky do naředěného bělicího roztoku. Mezi jednotlivými použitími utěrka uschne a bude připravena sloužit. (Doporučují se dvě čajové lžičky bělidla na jeden litr vody.) V každém případě je nutné utěrky i po tomto „zákroku“ aspoň jednou týdně vyprat v pračce (v antibakteriálním nebo dezinfekčním cyklu.) Jste šťastní, že máte o starost méně? Tak to pozor, ani u ručníků nebuďte tak úplně v klidu.

Ty by se měly vyměnit po třech použitích, přičemž malý ručník na obličej bez následků poslouží jenom jednou! Pak už se v něm objevují miliony odumřelých kožních buněk a bakterií, které si opětovně vnášíte do kožních pórů. Pak se nedivte, že trpíte na pupínky…

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat