Prostreno.cz

To nejlepší, co můžete ochutnat z Japonska. A není to jen suši

Když se řekne Japonsko, okamžitě si vybavíte suši? V pořádku, jenže jeho kouzlo se neukrývá jen v syrovém rybím mase a jasmínové rýži. Co dalšího tuto neobyčejnou zemi charakterizuje? Takhle chutná východní Asie!

Většina lidí si pod pojmem suši (sushi) představí zejména syrové rybí maso s rýží, nicméně suši je především vařená rýže spojená se speciální sladkokyselou omáčkou. Jeho milovníci si už i nás vychutnávají rozmanitost jeho chutí, a to nejen díky konceptu running sushi – restaurace s dopravníkovým pásem na suši jsou běžné po celém světě.

Plátek syrové nebo vařené ryby na válečku sushi rýže (sushi nigiri), sashimi či chirashi sushi však není to jediné, čím se Japonsko může pochlubit. Aby ne! Má asi desetkrát více restaurací než New York. Která neuvěřitelná jídla určitě musíte ochutnat?

Yakitori

Jedná se o grilované kuřecí maso napíchnuté na dřevěných špejlích či bambusu. Kuře se přitom upravuje společně marinádou ze sójové omáčky, cukru, mirinu nebo saké, česneku a zázvoru. Japonci jsou v tomto směru velmi kreativní. Zatímco v českých restauracích můžete většinou dostat stehýnko nebo křidélko, v Japonsku zažádáte třeba jen o kolenní chrupavku – a dostanete ji. Mistři kuchaři většinou pracují na velkolepém malém grilu ze dřeva z jednobarevného dubu.

Tsukemen

Horký kuřecí vývar podávaný se studenými nudlemi, které při servírování nejsou součástí polévky. To je tsukemen – neuvěřitelně hustý a smetanový vývar dochucený práškem z ryby bonito. Prý nejdříve nevíte, jestli je to to nejhorší či nejlepší, co jste kdy jedli, ale jakmile se dostanete ke druhému soustu, máte jasno. Zažíváte několik chutí najednou!

Japonské kari

Nelze být v Japonsku a neochutnat japonské kari, které má tři varianty: jemné, střední a pálivé. Je to jediné jídlo, které místní konzumují lžící. Bohužel, i když se jedná o známé jídlo, některé restaurace se nechávají inspirovat zahraničím a podávají bezduché ztvárnění britského kari, které samo o sobě postrádá charakter. To pravé většinou obsahuje koriandr, kmín či skořici. Jeho hlubší a bohatší chuť je pověstná. Mimochodem, podává se s rýží (jasmínovou nebo basmati).

Soba nudle s wasabi

Talíř plný studených nudlí vyrobených většinou ze 100% pohankové mouky? Tak to jsou nudle soba, které doplňuje sója, sezamový olej, lehce opražená sezamová semínka, pověstné wasabi a houby shiitake. Po promíchání všech ingrediencí si každá buňka vašeho těla přijde na svoje. Tak co, dáte si říct?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat