Prostreno.cz

Citronovou kůru lze využít pro svůj prospěch

Šťávu do čaje nebo do vody a kůru do koše? Teď už ne! Nevyhazujte citronovou kůru, ale využijte ji ve svůj prospěch. Jak s ní naložit?

Jistě všichni víme, že citron je bohatým zdrojem vitaminu C, nebo také kyseliny askorbové, která posiluje imunitní systém a obranyschopnost organismu, pomáhá však také při hojení nejrůznějších poranění a podílí se na stavbě pojivové tkáně. Co ale mnozí z nás neví je, že kůra citronů obsahuje dvě vrstvy, žlutou a bílou.

Ve žluté vrstvě je silice, jež se skládá z citralu, citronelalu a limonenu. Tato silice posiluje jaterní činnost a v současné době ji začíná používat vědecký tým americké doktorky Jessicy Miller, a to jako prevenci a léčbu nádorového onemocnění prsu.

Bílá vrstva kůry, nazývána také albedo, je bohatá zásobárna rostlinného antioxidantu citrinu, který posiluje stěny žil a vlásečnic, snižuje jejich bolestivost a tím zabraňuje vzniku křečových žil. Jak tenhle poklad oceníte v běžném životě?

Citronová kůra v domácnosti

Nastrouhaná kůra je výborná jako koření do slaných i sladkých pokrmů. Skvělá je na ryby, pod maso, do pomazánek, salátů, dezertů, cukroví nebo třeba při zavařování. Hodí se i jako přísada do svařeného vína. Lze ji také při jednoduché výrobě citronového cukru smíchat s třtinovým cukrem, usušit a poté skladovat v nádobě.

Kousky citronové kůry různě umístěné uvnitř ledničky absorbují pachy a chladničku provoní svou svěží vůní. Stejným způsobem lze odstranit zápach z odpadkového koše. Spolu s mořskou solí je zmíněná kůra ideálním pomocníkem při čištění výrobků z nerez oceli. (Nerezovou ocel stačí solí posypat a pak citronovou kůrou seškrábat všechny nečistoty a skvrny.)

Jíst, či nejíst? Toť otázka

Smícháte-li citronovou kůru s kvalitním olivovým olejem, nejlépe s extra panenským zastudena lisovaným, a necháte ho skoro dva měsíce uležet, získáte výjimečný olej, který se stane vaší tajnou přísadou v salátech, při přípravě mořských plodů nebo rychlých těstovin.

Potřebujete vaši domácnost zbavit mravenců? Položte citronovou kůru k prahům dveří, blízkosti prasklin ve zdech, na parapetní desky oken a na jiná místa, kudy se mravenci přesouvají. Mravenci nesnášejí vůni těchto oblíbených citrusů. A jak je to s konzumací „žluté slupky“?

Podle toxikologa Jiřího Patočky je nežádoucí kůru u nás prodávaných citrusových plodů konzumovat, protože je ošetřena nebezpečnými chemickými látkami. Jedná se o konzervační prostředky nezbytné pro transport, které chrání citrusové plody před plísněmi a jinými škůdci. Chemicky ošetřené citrusové plody jsou zdravotně nezávadné, zdraví ohrožující je jen jejich kůra. Proto doporučujeme používat k přípravě pokrmů kůru z chemicky neošetřených citrusů (bio citrony).

Zdroj: www.eatthis.com, www.kitchenhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat