Prostreno.cz

Trik pro odstranění rezavých skvrn z kuchyňských nožů

Péče o nože se nesmí podceňovat. Pokud se jim nevěnujete, pravděpodobně se potýkáte s rezavými skvrnami. Už vás vážně štvou? Zbavte se jich s pomocí běžné domácí potraviny!

V případě, že jde o nože, je voda nepřítel číslo jedna. Leží-li nějaký nůž ve vodě delší dobu, vůbec mu to nedělá dobře. Většina čepelí je vyrobena s určitým procentem oceli, která je náchylná k rezavění, pokud je dlouhodobě vystavena vlhkosti. Kombinace kyslíku a vody na oceli způsobuje chemickou reakci zvanou koroze. (Nože z nerezavějící ocele skutečně nejsou 100% nerezové.) Dobrou zprávou však je, že rezavý problém je pouze povrchový a neohrožuje celkovou kvalitu samotného nože. Stačí se rzi zbavit. A s tím pomůže obyčejný citron!

Kulatý citrusový plod v roli lékaře

Pravda je taková, že namočení nožů do citronové šťávy je snadnou a efektivní metodou pro odstranění rzi. Vše, co potřebujete, je citronová šťáva, teplá voda a šálek. A ty zrezivělé nože. Začněte smícháním stejného poměru citronové šťávy a teplé vody. Ujistěte se, že šálek, který hodláte použít, je dostatečně vysoký. Čepele nože ponořte do kapaliny a nechte 10 minut působit. Jakmile je „ozdravná kúra“ dokončena, nože vyndejte a otřete je suchým hadříkem nebo ručníkem. A jaké další možnosti jsou vám k dispozici?

Sůl jako tuning

Citronová šťáva je skvělá, ovšem není to jediná přirozená (a jednoduchá) metoda odstraňování rzi. Použití hrubé soli ve spojení právě s citronovou šťávou umožňuje důkladnější drhnutí povrchu bez agresivních metod, které by nůž mohly poškodit nebo poškrábat.

Stačí smíchat citronovou šťávu se solí a vytvořit abrazivní pastu. Tu poté naneste na nejproblematičtější místa. Opět nechte působit 10 minut, poté použijte utěrku nebo žínku a jemně nůž otřete. V žádném případě dobu, po kterou se nože namáčí, neprodlužujte. Kyselina totiž může urychlit proces rezavění. Jinak se není čeho bát. Postup se dá opakovat pokaždé, když se rez objeví, nebo snad vrátí.

Obecně nože vybírejte podle účelu. Tvary, materiál i údržba vám usnadní mnoho práce. Nože ukládejte odděleně, aby nedošlo k vzájemnému poškození čepelí. (U kovových nožů je například vhodné používat magnetické lišty nebo bloky.)

Zdroj: www.howtodoit.com, www.wikihow.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat