Prostreno.cz

Dejte sbohem zákeřným plísním v domácnosti

Černé fleky v koutech stěn, u oken a na sprchovém závěsu či sprchové zástěně? To je postrach všech bytů, domů a hospodyněk. Jak s tímto problémem zatočit? Pomoci dokáže i vysavač!

Nechutné plísně v domácnosti bychom v žádném případě neměli podceňovat. Kromě toho, že působí velmi neesteticky, jsou i extrémně nezdravé pro lidský organismus. V malých množstvích sice člověku neublíží, ale když se rozrostou, mohou způsobovat alergickou reakci. Takže, co s tím?

„Správná“ vlhkost jako základ

Jak už to bývá, prevence je to nejdůležitější. Tvorba plísní úzce souvisí s vlhkostí vzduchu v interiéru, proto byste ji měli udržovat optimální. Ideální vlhkost se pohybuje od 30 do 50 %. Za těchto podmínek by plísně vznikat neměly. Pokud nemáte ani ponětí o tom, jakou máte u vás doma vlhkost vzduchu, kupte si vlhkoměr.

Dále je na místě, zaměřit se na to, jak a kde věci skladujete. Ve vlhkém prostředí sklepa a podkroví není vhodné skladovat knihy, oblečení ani nábytek. Po koupání či sprchování nezapomínejte prostor koupelny pořádně vyvětrat. Pakliže se v ní neustále vlhkost drží, neukládejte zde žádné ručníky a další věci. Prevence nezabrala, a jak se říká, oheň je už na střeše? Nezoufejte a odstraňte již vzniklé škody.

Plíseň v koupelně

Asi nikoho nepřekvapí, že nejvlhčí místnost v domě je koupelna. Ta bývá často nedostatečně odvětrávaná a vlhkost vzduchu v ní by se dala doslova krájet. Vznikají zde tak naprosto ideální podmínky pro rozvoj plísně v koutech stěn, na sprchových závěsech, ale i v rohu vany, případně na spárách mezi kachlíčky. Tak s tím už je konec!

Začněte s čištěním sprchového závěsu. Ten většinou lze prát v pračce, proto ho tam neváhejte hodit. Trikem je přidat k němu dvě špinavé osušky, půl dávky saponátu a 50 gramů sody. Po vytažení z pračky nechte závěs řádně vysušit.

Na znečištěné spáry od plísně použijte bělidlo na prádlo, jehož 2 dcl smíchejte se třemi litry vody a směs dejte do rozprašovací láhve. Nastříkejte na znečištěné spáry a nechte působit alespoň hodinu. Potom vydrhněte klasickou houbou. Stejným způsobem lze „vycídit“ vanu a sprchový kout. Při práci nezapomeňte na ochranné gumové rukavice!

Plísně na stěnách a čalounění

Na bílých stěnách nevypadají černé mapy vůbec dobře. Použijte proto tutéž směs bělidla a vody a nechte působit 15 minut. Potom smyjte vodou a začněte se sušením mokrých úseků (pomocí fénu). Tento krok nepodceňte a sušte poctivě alespoň půl hodiny. A co s nadělením na čalouněných površích nebo matraci? Proti tomu lze bojovat s pomocí vysavače.

Plíseň z látky pořádně vysajte a nezapomeňte se pak zbavit sáčku a vyčistit nástavec, aby se houbovité spory nedostaly do ovzduší. Pokud vysávání nezabralo, přistupte k následujícímu kroku. Smíchejte čistý líh a teplou vodu v poměru 1 : 1 a namočte si do něj bavlněný hadřík. Roztok aplikujte nejprve na kousek čalounění, který není vidět (například dole).

Jestliže směs nezpůsobí poškození látky, přejděte na plochy s plísní. Postižená místa nejprve vydrhněte lihem a následně přejeďte houbou namočenou ve vodě. Vyčištěnou sedačku či matraci nechte vysušit nejlépe na slunci. V případě nouze vezměte do rukou opět fén.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat