Prostreno.cz

Chyby, kterých se opakovaně dopouštějí majitelé psů

Pokud se zeptáte nějakého pejskaře, zda vychovává svého mazlíčka na jedničku, odpověď bude ve většině případů „ano“. Mnozí majitelé si však často neuvědomují, že svým přístupem pejskovi nevědomky ubližují. Nedopouštíte se také některé z běžných chyb?

Bezmezná a bezpodmínečná. Přesně taková je láska psa ke svému majiteli. Lidé mazlíčka odměňují pozorností a často jim vůbec nedochází, že některé projevy jejich náklonnosti pejska ničí a nejsou pro něj tak příjemné, jak si majitel myslí! Jaké z nejčastějších chyb negativně ovlivňují štěstí i vašeho chlupáče?

Krmení psa od stolu

Pokud jde o výživu vašeho psa, měli byste být neoblomní. Nenechte se obměkčit smutnýma psíma očima. Lidské strava je nejen mnohem slanější, ale také více kořeněná a sytá. Vašemu miláčkovi tak mohou i malé zbytky od oběda ublížit víc, než si myslíte.

„Nebojte se, on nekouše“

Máte-li psa, který má přátelskou povahu, pravděpodobně jste na něj patřičně hrdí. Ne vždy však váš přátelský společník musí přijmout cizí osobu nebo další zvíře. Psi mají různou povahu, podobně jako lidé, proto i jejich reakce na setkání s ostatními mohou být odlišného charakteru.

„To je fuj! Jdi od toho!“

V případě, že pejska venčíte a neustále ho odtahuje od věcí, které chce očichat, nedáváte mu šanci poznat okolí a to ho dělá nejistým. Chlupáči totiž poznávají svět zejména prostřednictvím svého čichu.

Psi se rádi mazlí, ale…

Mazlení je pro psa velmi důležité, ale ani s fyzickým dotykem to netřeba přehánět. Ne všichni mazlíčci mají rádi, když je neustále vyrušujete z odpočinku nebo berete na ruce. Pokud budou potřebovat vaši fyzickou přítomnost, určitě vás sami vyhledají.

Velký dvůr nevynahradí dlouhé procházky!

Pes potřebuje procházky jako sůl. Nestačí mu velký dvůr. Pořídili jste si psa? Pak vůči němu máte obrovskou zodpovědnost. Jděte s ním na procházku vždy, když vám to dovolí čas. Zároveň si tak vybudujete jedinečné pouto.

Trestáte psa za počurání se v domě?

Jistě jste slyšeli o tom, že když se pejsek počurá uvnitř, je třeba mu čumák strčit to loužičky, aby věděl, že se to nesmí. Jenže je to mýtus a odborníci tvrdí, že pejsek z takového jednání vůbec nepochopí, co to znamená. A zejména tehdy, když se nehoda stala dříve, a vy jste loužičku objevili teprve před chvílí. V tomto případě je zbytečné na pejska křičet, nebo ho bít. Nejlépe uděláte, když se budete snažit štěně pozitivně motivovat k vykonání potřeby venku a za dobře odvedený úkol jej náležitě odměníte.

Obviňování a zahanbování psa není dobrý nápad

Toto je další pro psa velmi stresující faktor. Psi totiž cítí, že se mají stydět i bez toho, aby to dávali najevo. Není třeba na ně nutně křičet, aby lépe pochopili, čeho se dopustili. Křikem způsobujete zvířeti pouze utrpení a můžete mu přivodit dokonce trauma!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat