Prostreno.cz

Při výběru mazlíčka nezapomínejte zohlednit i věk svých dětí

Slíbili jste dětem, že jim koupíte nějakého domácího mazlíčka? V tom případě byste to měli dodržet. Nevíte-li, pro jaké zvířátko se rozhodnout, řiďte se těmito pravidly!

Přestože zvíře kupujete pro vaši ratolest, musíte si uvědomit, že značná část péče zůstane i tak na vašich bedrech. To ale není nic proti ničemu. Zvířecího kamaráda se doporučuje pořídit dětem již v raném věku. Důvodem je, že se ratolesti naučí být tolerantní k jiným živým tvorům a osvojí si základy správného zacházení. Jestliže si lámete hlavu tím, do jakého konkrétního mazlíčka investovat, vycházejte z věku potomka.

Do tří let

Pokud se miminko narodí do domácnosti se zvířetem, například se psem, podle odborníků bude později méně náchylné na alergie a mělo by mít vypěstovanou imunitu. Pejska od dítěte netřeba separovat, právě naopak. Zvyknou si na sebe a budou se dokonale doplňovat. Plánujete-li v tomto období čtyřnohého společníka teprve koupit, myslete na to, že štěňata a koťata jsou hravá a mohla by to při hře s dítětem přehnat. Do tří let se proto koupě štěňátka nedoporučuje. Lepší volbou je v tomto případě například suchozemská želva, kterou stačí jen nakrmit, jinak je zcela nenáročná.

Do deseti let

Je vaše dítě starší? Pak jsou ideální menší tvorové, třeba jako křečci, králíci, andulky nebo krysy. Jde o druhy, jež vyžadují méně péče, a dá se s nimi docela dobře mazlit. Váš potomek se může učit odpovědnosti tak, že bude svému mazlíčkovi měnit vodu, pomůže při čištění obydlí a dosype krmivo.

Do patnácti let

Dvanáct, třináct, patnáct let? Dítě je v tomto věku dost vyspělé na to, aby mohlo vlastnit psa, kočku nebo plaza. Přesto však počítejte s tím, že budete muset pomoci i vy. Není třeba se bát ani exotických zvířat, jako jsou papoušci, chameleoni nebo pavouci. Společně to zvládnete! A co když věk není to jediné, co řešíte? Sepište si pro a proti!

Výhody a nevýhody. Je lepší pes, nebo had?

Pes je nepochybně nejlepším přítelem člověka. Je s ním zábava a v případě, že vyrůstá s dětmi, je jejich nejlepším společníkem. Může být vynikajícím terapeutem a dokáže odehnat stres. Vyžaduje však pozornost, vycházky a finance na pravidelné návštěvy veterináře.

Rybičky jsou zase vynikajícím „doplňkem“ z hlediska estetiky, nicméně je třeba vašemu potomkovi vysvětlit, že s rybičkou se nepomazlí. Akvárium je nezbytné pravidelně zvelebovat a čistit.

Plazi se těší stále větší oblibě a jsou populární nejen u dětí, ale také dospělých. Jedná se o méně obvyklé, přitom velmi atraktivní mazlíčky, kteří vám při troše péče dokáží dát velice rychle najevo svou náklonnost. Na druhé straně mějte na paměti fakt, že některé druhy mohou být krmeny pouze živou potravou.

Zajíci a ostatní hlodavci se řadí mezi nejoblíbenější chlupaté kamarády. Jsou zpravidla méně nároční na chov a krmení, avšak pozor! Někteří jedinci mohou s radostí kousat kabely nebo prsty dítěte. Jejich terárium je nutné pravidelně čistit, aby se předešlo zápachu.

Fascinující jsou velké druhy papoušků, zvláště pokud je dovedete naučit mluvit. Papoušek se stane nevšední okrasou vašeho příbytku a zároveň dobrým společníkem. Při koupi však myslete na to, že žije dlouho a jeho cena je vysoká.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat