Prostreno.cz

Černé mušky z bytu zmizí dle rad našich babiček

Malá, ale hospodyňkám nervy drásající, černá muška. Nebzučí, nekouše, neškodí. Ale už to, že po bytě poletuje, je k zbláznění! Řeč je o smutnici. Vypořádejte se s ní jednou provždy!

Smutnice je malá černá muška, která žije v substrátu pokojových rostlin. Kdo se o nějaké květiny doma stará, asi tyto malé potvůrky dobře zná. Důvod, proč nás tato muška tak vytáčí, bude asi ten, že není příliš zdatným letcem. Když se dostane do střetu s člověkem, lehce narazí, nebo se může zamotat do vlasů. Zbavit se jí ovšem není tak jednoduché. Postřik květiny či sprej proti hmyzu rozhodně nepomohou.

Plácačka stačit nebude

Je třeba se zaměřit na zničení všech tří vývojových fází vajíčko, larva a muška. Sprej proti hmyzu vyhubí dospělé jedince, postřik květiny zničí některé larvy. Na čas to vypadá, že je vyhráno, ale jakmile se z vajíček vylíhnou nové larvy a dospěláci, opět se rozběhne ten samý kolotoč. Podobně to dopadne i při použití lepivých pomůcek, na které se přichytí pouze dospělí jedinci, ale ti ostatní se líhnou vesele dál. Co s tím?

Rady našich babiček

V tomto případě se doporučuje do květináče sypat zbytky vylouhovaného sypaného zeleného čaje, ten by měl larvám znepříjemnit přeměnu v dospělého jedince. Další radou je nechat vylouhovat tabák a tím zalít květiny, které jsou napadené.

Vyhubení všech tří vývojových stadií by se mělo podařit, když se na substrát nasype nepropustná vrstva křemičitého písku. Právě on udusí larvy, a i ty nově vylíhnuté. Prověřeným receptem je také zálivka s parazitickou hlísticí, která postupně sežere všechny larvy. (Poptejte se v prodejnách pro zahrádkáře.) Pokud nic z toho nepomůže, je třeba se pustit do tvrdého boje a nasadit chemické zbraně z drogerie. Jako další prevence je vhodný koupený substrát, sterilizovaný vysokou teplotou například v mikrovlnné troubě. Nezvaným návštěvníků to rozhodně znepříjemní život, ať už si říkají jakkoli.

Druhy mušek v domácnosti

V domácnosti se čas od času mohou vyskytnout různí živočichové od pavouků, přes rybenky až k mravencům. Vedle smutnice jsou tu ještě vinné mušky octomilky. Je třeba rozlišovat tyto dva druhy. Co platí na smutnice, to rozhodně octomilky nezastraší!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8617729/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat