Prostreno.cz

Krása závěsné zahrádky jménem kokedama

Ačkoli je kokedama původně vynálezem chudých, kteří si chtěli za minimum prostředků zkrášlit své domovy, dnes se bavíme o vznikajícím fenoménu, který je příznakem luxusu a originality. Květiny pěstujeme v nádobách v hlíně, ve vodě, vzhůru nohama i v rámech obrazů, tak proč ne ve vzduchu? Vyrobte si vlastní vznášející se zahrádku.

Co je to kokedama?

Kokedama, v doslovném překladu mechová koule, je speciální způsob pěstování rostlin, pocházející z Japonska. Jde o rostlinu v kulatém balu zeminy, který je obalený mechem. Tradičně se kokedamy umísťují na talířek či misku, mohou se ale také zavěšovat do prostoru.

Výběr rostliny

Kokedamu lze vyrobit prakticky z jakékoli rostliny, je však třeba přihlédnout k jejím nárokům na substrát. Pro výrobu kokedamy je však lepší vybírat vlhkomilné rostliny, protože substrát, který vyžadují, lépe drží tvar. Zvolte tedy nějakou nenáročnou pokojovou rostlinu jako sleziník, asparagus, marantu, ledviník nebo lopatkovec. Velmi efektně vypadají i kapradiny nebo převislý břečťan. Ten je ale vcelku křehký a bude se hůře opečovávat.

Příprava substrátu

Základem kokedamového substrátu je japonský černý jíl, který je možné nahradit i rašelinou. Je však třeba počítat s tím, že na rozdíl od jílu rašelina rychleji vysychá a je třeba květinu častěji zalévat.

Dále je třeba do substrátu přidat přísady, které zajistí zadržování vody a okysličování kořenů. Lze použít akadamu, zeolit, pemzu nebo perlit.

Směs tedy vyrobte ze tří dílů substrátu pro pokojové rostliny, jednoho dílu substrátu na bonsaje, dvou dílů rašeliny a jednoho dílu perlitu, akadamy nebo zeolitu.

Příprava rostliny

Vámi vybranou rostlinu v posledních dnech před výrobou kokedamy nezalévejte. Bude se vám pak snáze odstraňovat hlína z kořenů, které potřebujeme co nejvíce očistit.

Při odstraňování zeminy z kořenů buďte opatrní, abyste je nepoškodili. Pro jejich ochranu je možné kořeny po očištění obalit předem namočeným rašeliníkem.

Jdeme na to!

A teď ta zábavnější část! Smíchejte veškeré ingredience na výrobu substrátu a po troškách přilévejte vodu, aby vznikla konzistentní směs, která bude dobře držet pohromadě, nebude se rozpadat, ale nebude ani příliš blátivá. Jednoduše by měla být snadno tvarovatelná.

Hmotu můžete na kořeny květiny nabalovat postupně, nebo lze vymodelovat kouli o průměru cca 10–15 centimetrů, tu rozlomit na poloviny a kořeny mezi poloviny stisknout.

Když máme květinu zasazenou v kouli z hlíny, obalíme bal mechem. Ten můžeme koupit nebo nasbírat v lese. Mechem obalujeme hlínu tak, aby byla nakonec celá pokryta, který postupně jistíme nití, aby držel na místě.

Úplně nakonec vyrobíme závěs, na kterém bude rostlina viset. Můžeme ho vyrobit z jutového provázku nebo vlasce, který nebude vidět a rostlina tak bude působit skutečně vznášejícím se dojmem. Provázkem či vlascem omotáme bal z hlíny a mechu a nakonec připevníme tři delší provázky, které nahoře svážeme. Tím nám vznikne závěs, který dále připevníme, kam potřebujeme.

Jak zalévat?

Je jasné, že rostlinu nelze nijak zalévat, aniž byste nezpůsobili potopu. Proto kokedamy zavěšujte tak, abyste byli schopni ji pohodlně sundat a zase pověsit zpět.

Kokedamy se zavlažují položením na misku s vodou, kde se několik minut nechají nasáknout, poté ji nechte okapat a pověste zpět na místo. Přidáním hnojiva do vody zajistíte dostatečný příjem živin.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat