Prostreno.cz

Jedlou sodou na čisté žabky

Můžete žabky prát v pračce? A co se stane, když je vydrhnete vlažným mlékem, rozkrojenou cibulí nebo jedlou sodou?

Léto je prý nejkrásnější období roku. Jenže co si budeme vykládat, s parnými venkovními teplotami přicházejí i zpocené nohy. A s těmi zase nevábně vonící a znečištěné boty. Když už jsme u toho, jak a čím čistíte žabky a sandály, což jsou teď asi nejvytíženější kousky z botníku? Zkoušeli jste to takhle?

Jedlá soda nikdy nezklame

Jedlá soda, nebo chcete-li hydrogenuhličitan sodný, který se mimochodem přidává i do hasicích přístrojů, má antiseptické a hojivé schopnosti, přičemž funguje jako efektivní pohlcovač pachů. Je to proto, že neutralizuje pH potu a spolehlivě ničí bakterie. Takže je na boty naprosto ideální! Navíc má i famózní čisticí vlastnosti, které si hravě poradí i s odolnými skvrnami. Smíchejte tohoto zachránce s trochou vody a směs naneste na žabky. Pro lepší efekt si můžete pomoci i starým zubním kartáčkem.

Mléko se nezdá

Pokud netrpíte nesnášenlivostí na laktózu, s největší pravděpodobností se ve vašich domácích potravinových zásobách nachází mléko. A že si ho přidáváte jenom do kafe? To je škoda. Poznejte i jeho další využití! Když ho lehce zahřejete, dokáže vaše světlé boty zbavit nečistot a prachu. Sluší se dodat, že hodně podobné účinky má i rozkrojená čerstvá cibule.

Také ocet vyřeší problém

Jak na čisté obutí bez většího úsilí? Odpověď je voda s octem. Do této lázně sandály ponořte a nechte je tam klidně hodinu. Jakmile uznáte, že je čas působení dostačující, jednoduše je vytáhněte a na zbylé fleky použijte hrubší stranu kuchyňské houbičky.

Pračka jako další možnost

Mohou se boty prát v pračce, což by vám ušetřilo čas i nervy? Věřte, že některé ano a patří mezi ně i plastové žabky. Zvolte kratší a šetrnější program, pokud se bojíte jejich vyblednutí. Vůbec nic nezkazíte ani tím, když k pracímu prostředku přidáte i půl šálku výše zmíněného octa, popřípadě pár kapek esenciálního oleje z čajovníku.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat