Prostreno.cz

Netradiční využití známého aspirinu

Většina z nás má tabletky s kyselinou acetylsalicylovou ve své lékárně. Co ale neví skoro nikdo – kromě toho, že skvěle fungují třeba na bolest hlavy, pomůže vám tenhle prášek v jiných situacích…

Mnoho věcí, které v domácnosti používáme, mají často ještě druhou, už ne tak známou funkci. Například citrony nebo dětský pudr můžete použít místo spousty jiných věcí. A to stejné platí i pro kyselinu acetylsalicylovou – krátce ASS. Zajímají vás ty nejlepší triky s touhle malou tabletkou?

Zbaví vás lupů

Skutečně je ASS dobré i pro vlasy a kůži. Lupy dokáže porazit docela snadno už jedna tabletka aspirinu. Prostě ji jen rozmačkejte, přidejte trochu šamponu a směsí si umyjte vlasy. Potom řádně opláchněte.

Vyživuje řezané květiny

Krásně uvázaná květina dokáže byt rozzářit a zútulnit. Bohužel nemá pohled na vázu plnou květin dlouhého trvání. Když ale ve vodě rozpustíte jednu tabletu aspirinu, vydrží květiny až o několik dní déle.

Odstraňuje zabarvení

Například bílé prádlo má sklon časem žloutnout nebo šednout. Ale kyselina salicylová, která je v aspirinu obsažená, dokáže zajistit to, že skvrny jednoduše zase zmizí. Rozpusťte tabletku s troškou vody a vzniklou pastu natřete na několik minut na skvrnu. Opláchněte a vyperte běžným způsobem. 

Zmírňuje pupínky

Pupínky mohou vznikat z mnoha různých příčin. Kyselina salicylová je také součástí mnoha mastí. Jednodušší způsob je ale rozpustit tabletku v kapce vody a natřít na pupínek. Nechte chvilku působit a potom jemně opláchněte.

Čistí pleť

Ať už na obličeji nebo klidně na chodidlech – aspirin má antibakteriální účinek a perfektně se tak hodí k čištění kůže. Na obličeji jím vyčistíte ucpané póry a na chodidlech vám pomůže rozloučit se se ztvrdlou kůží. Pro obě varianty smíchejte rozdrcenou tabletku s troškou citronové šťávy a vodou. Směs nechte působit asi 15 minut a následně ji umyjte.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.mayoclinic.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat