Prostreno.cz

Noční květiny oživí každou zahradu

Zatímco některé rostliny potřebují ke svému kvetení slunce a jeho hřejivé paprsky, jiné svoji krásu ukazují naopak od soumraku do úsvitu. Rarita? Možná. Každopádně vám zpříjemní večerní venkovní posezení a navodí romantickou atmosféru! Kterými druhy můžete oživit i vlastní zahradu? Na tyhle je radost pohledět.

Pupalka dvouletá vzbudí zájem motýlů

Pupalka, jejíž původní domovinou je Severní Amerika, je výjimečná v mnoha směrech. Její sytě žlutá kvítka mohou lidé obdivovat pouze v noci. Začínají se totiž otevírat po šesté hodině večerní, ráno pak vadnou a opadávají. Jejich opojná vůně je velkým lákadlem pro motýly, a budou vám dělat společnost od června až do září. Ze semen pupalky se lisuje olej, jenž působí proti ekzémům a vyrážkám, přičemž zachovává hormonální rovnováhu a prospívá srdci. V případě zájmu lze však využít všechny části pupalky, třeba při přípravě salátů nebo ochucování aperitivů.

Povijnice přichystá divadelní představení

Povijnice neboli měsíční rostlina dostala své jméno kvůli tomu, že své bílé nebo jemně růžové okvětní lístky ukazuje výhradně za měsíčního svitu. Je popínavá, takže dosahuje výšky i několika metrů. A to je pořádně velká ozdoba, kterou lze na pozemku šikovně zakrýt ledacos! Každý její pěstitel by měl vědět, že upřednostňuje vlhkou půdu a vyžaduje hojnou zálivku, nicméně netoleruje stojící vodu. Zalévání by tedy mělo být časté, ale přiměřené.

Silenka noční je také hezkou dekorací

I silenka je zajímavá tím, že ji v celé své kráse spatříte pouze ve večerních hodinách, protože přes den se tváří uvadle. Anglicky se jí říká nottingham catchfly, což je v překladu nottinghamská mucholapka. Má to co dočinění s tím, že v dobách dávno minulých rostla v celém širokém okolí hradu Nottingham. Vyhnala ji až jeho rozsáhlá rekonstrukce, ovšem pohádkovou atmosféru vykouzlí kdekoli. I na vaší zahradě!

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat