Prostreno.cz

Mirabelka nádherně rozjasní pleť

Roste na keřích a lidé jim říkají „špendlíky“. Slivoň mirabelku, ovocný strom z čeledi růžovitých, nepřehlížejte. Jeho plody mají vynikající účinky na zdraví i pleť a ve formě masky pokožku rozzáří lépe než drahé krémy! Přidejte k nim zakysanou smetanu!

Švestka mirabelka (Prunus domestica subsp. syriaca) je malé a chutné ovoce, plod slivoně mirabelky, které se hodí k jídlu, sušení, pálení i zavařování. Džem z nich bývá velmi svěží. Mirabelka zraje od poloviny srpna, plody jsou menší, kulaté, žluté, sladké, šťavnaté a trochu pikantní, snadno se oddělují od pecky, takže je milují nejenom děti.

Jedná se o starofrancouzskou odrůdu, i když některé historické prameny odkazují na divoce rostoucí ovoce v turecké Anatolii, takže kdoví. Bez ohledu na původ má mirabelka působivý nutriční profil, který se uplatňuje i v kosmetice.

Léčivé i zkrášlující účinky

Díky vysokému obsahu vitaminů A, B, C i E, stopovému množství draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, ale také železa, zinku a antioxidantů jsou švestky mirabelky považovány za lék. Pomáhají kardiovaskulárnímu systému tím, že snižují krevní tlak, udržují metabolismus v chodu, čímž napomáhají hubnutí, starají se o stabilní hladinu krevního cukru, pozitivně ovlivňují paměť a mozkovou činnost (to díky své antioxidační aktivitě) a zároveň poskytují pokožce vlastnosti, jež ji chrání před stárnutím. Konkrétně omezují výskyt vrásek a stareckých skvrn. Jenže ouha.

Zatímco všichni vědí, že silice ze známé slivoně švestky se používají v kosmetice jako součást různých pleťových masek, na mirabelku se v tomhle směru zapomíná. Přitom rozhodně má co nabídnout! Až budete připravovat zásoby na zimu, dejte si pár plodů stranou.

Co když už máte zavařeno?

Pro osvěžení, zjemnění, zvláčnění a hydrataci pleti rozmačkejte 1–3 mirabelky, k nim přidejte 1 lžíci zakysané smetany a 1 lžičku tekutého medu. Všechny přísady promíchejte, vytvořte pasu, tu naneste na obličej a dekolt a nechte 15 až 20 minut účinkovat. Následně smyjte teplou vodou. Pleť se rozzáří a získá hedvábný vzhled. Šťávu z mirabelky lze přidat i do pleťového mléka, oblíbeného tonika nebo třeba nočního krému. Už jste to zkoušeli?

Zdroje: wikipedia.org, organicfacts.net





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat