Prostreno.cz

Okurkový nálev se rozhodně nevyplatí vylít do odpadu

Okurkový nálev většinou obsahuje vodu, ocet, cukr, sůl, cibuli, mrkev, kopr, celý pepř, nové koření a hořčičné semínko. Hned potom, co sníte své oblíbené nakládačky, ho vyléváte? Děláte zásadní chybu! Je to vynikající prostředek pro uklidnění rozbouřeného trávení!

Zavařování je takový český fenomén. Našinci mají zálibu nejen v marmeládách, džemech a kompotech, ale i houbách a kyselých okurkách. A to je jedině dobře. Ukázalo se, že okurkový nálev má blahodárný vliv zejména na střeva. Šťáva z nakládaček je přírodní tonikum, které řeší problémy s kyselinami trávicího systému. Ulevuje od kyselého refluxu, neboť obsahuje laktobacily, probiotické bakterie, které jsou přirozenou součástí zdravého střevního mikrobiomu.

Jeden „panák“ na zdraví!

Tyto bakterie se nacházejí ve fermentovaných potravinách typu kysaného zelí, jogurtu a kimči (jde o korejský pikantní salát připravený z nakládané a fermentované zeleniny a dalších ingrediencí). Vědci si stojí za tím, že elektrolyty v nakládané šťávě také ulevují při kocovině. Tak teď už víte, co vás zachrání, když to přeženete s alkoholem!

Domácí versus z obchodu

Ovšem nejen lák samotný, ale i okurky mohou obsahovat antioxidanty a další molekuly, jež preventivně působí proti cukrovce a vysokému cholesterolu. Vždy je však lepší spolehnout se na domácí výrobu, protože většina komerčních produktů podstupuje proces zvaný pasterace, který odstraní velké množství laktobacilů. (Její podstatou je krátkodobé zvýšení teploty, jejímž cílem je zničení patogenních mikroorganismů.) V případě, že je láku nadbytek, lze využít i dalšími způsoby.

Vyčistěte špinavý gril

Jelikož je jeho součástí ocet,  skvěle nahradí salátovou zálivku. Smíchat se dá s jogurtem, pak jde o zálivku krémovou, která dochutí bramborový salát nebo ryby. S pomocí láku se dá po ukončené sezoně vyčistit gril. Starý hadr namočte do tekutiny, položte jej na špinavou mřížku, nechte chvíli působit a poté vydrhněte kartáčkem. Pakliže jste s venkovní úpravou masa ještě neskončili, použijte lák k marinování. Octový základ dodá masu jemnější chuť, ovšem vylepší i omáčky. A pokud lák převaříte, znovu se do něj dá naložit nová várka okurek i další zelenina. Skutečně je škoda se ho zbavovat, když má takovou širokou škálu využití!

Zdroje: www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-pickles, www.livestrong.com/article/546036-do-pickles-have-the-nutrition-of-a-cucumber/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat