Prostreno.cz

Stop plýtvání s ovocem a zeleninou s nejdelší vydrží

Při dnešní drahotě se určitě vyplatí dávat si pozor na to, co dáváte do svého nákupního košíku. Víte, které dobroty z oddělení ovoce a zeleniny vydrží nejdéle?

Všichni jsme někdy byli svědky toho, jak se hlávkový salát rozpadá na kaši, bohužel. Proto při nakupování vybírejte ovoce a zeleninu z kategorie těch trvanlivějších.

Jablka

Jablka uložená na pracovní desce vydrží asi týden (pokud jsou chráněna před přímým slunečním zářením), ale chlazená celá jablka zabalená ve vlhké papírové utěrce vám budou dělat radost týdnů šest.

Pomeranče

Pokud chcete, aby vám pomeranče vydržely dva týdny nebo déle, musíte je uložit do ledničky. Měly by ležet volně nebo v síťovaném sáčku (důležité je proudění kyslíku). Pomeranče také občas otočte. (Tato metoda funguje pro všechny druhy citrusů, včetně grapefruitů a citronů.)

Ananasový meloun

Ananasový meloun může vydržet týdny, tedy v závislosti na tom, jak je zralý, když si ho kupujete. Nechte ho dozrát na pracovní desce nebo proces zrání zpomalte uložením celého melounu do lednice. Jakmile je meloun zralý, vydrží ještě několik dní, než se nakrájí.

Jahody

Čerstvé jahody jsou dobré týden nebo déle. Začněte tím, že nejprve překontrolujete, zda nevykazují známky zkažení. Vadné kusy vyhoďte, ty zdravé dejte do vzduchotěsné nádoby a tu uchovávejte v lednici.

Borůvky

I deset dní staré borůvky mohou být stále opravdu, ale opravdu dobré! Borůvky budete chtít skladovat v nádobě, která umožňuje proudění vzduchu. Vyložte ji papírovou utěrkou, která absorbuje extra vlhkost.

Brambory

Brambory by v každé chladné a suché spíži měly vydržet několik měsíců. Nemáte-li k dispozici vyloženě studené prostory, alespoň pravidelně větrejte.

Kapusta

Pokud si potrpíte na mačkanou salátovou zeleninu, rozhodněte se pro kapustu. Při správném skladování si na ní pochutnáte i po týdnu, možná i déle! Stejně jako u hlávkového salátu dbejte na to, abyste omezili přebytečnou vlhkost uskladněním kapusty v papírových utěrkách.

Řepa

Další kořenová dobrota, která může nabídnout týdny života? Řepa. Zeleninu odřízněte, opláchněte, osušte a zabalte do papírových ručníků. A do lednice s ní!

Mrkev

Mrkev může při správné péči ve vaší lednici zůstat křupavá až měsíc (nebo možná déle). Nemyjte ji, neloupejte a vložte ji do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku. Čekat na svoji příležitost by měla v nejchladnější části lednice.

Zdroje: názor autora - celý článek






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat