Prostreno.cz

Na zašlé šperky z nerezové oceli naneste zubní pastu

Šperky z nerezové oceli se těší oblibě zejména kvůli své odolnosti a relativně nízké údržbě. Přesto i ony někdy potřebují vyčistit. Jak a čím? Sáhněte po zubní pastě.

Proč klenotníci volí nerezovou ocel? Je pevná a oproti stříbru, zlatu nebo platině i cenově výhodnější. Nerezová ocel je také odolná proti korozi, snadno se čistí a zaručuje stálobarevnost. Naučte se, jak svoje šperky z ní vyrobené udržovat.

Co to ta nerezová ocel vlastně je?

Nerezová ocel je slitina železa a chrómu. Přesné složky a poměry kovu se však liší v závislosti na zamýšleném použití. Šperky z nerezové oceli patří k těm hypoalergenním, tudíž nereagují na kůži. Plán čištění náušnic, prstýnků, náramků a přívěšků vždy do značné míry závisí na tom, jak často se dané kusy nosí. I když šperky z nerezové oceli nerezaví, časem mohou zmatnit vlivem znečištění a malých škrábanců. Jestli i ty vaše ztratily lesk, ihned sáhněte po zubní pastě.

K čištění budete potřebovat

Připravte si dvě malé misky, zubní kartáček s měkkými štětinami, utěrku z mikrovlákna či hadřík na leštění šperků, jemný prostředek na mytí nádobí, prášek do pečiva a nebělicí zubní pastu. Naplňte malou misku teplou vodou. Přidejte dvě nebo tři kapky jemného prostředku na mytí nádobí a jemně protřepejte, aby se saponát rozptýlil. Do druhé misky nalijte pouze teplou vodu.

Ponořte, namočte a jemně drhněte

Šperky ponořte a nechte asi pět minut máčet v teplé vodě. (V případě, že čistíte hodinky, nejprve se ujistěte, že jsou vodotěsné.) Prostředek na mytí nádobí začne rozkládat nečistoty. Po úvodní lázni použijte kartáček s měkkými štětinami a zubní pastu a jemně vydrhněte viditelné skvrny. Velkou pozornost věnujte vyrytým místům nebo malým zákoutím v řetízcích.

Opláchněte a osušte

Po vydrhnutí ponořte šperky do druhé misky s teplou vodou, abyste opláchli všechny zbytky. Šperk můžete držet i pod proudem tekoucí teplé vody. K sušení šperků použijte hadřík z mikrovlákna a povrch dodejte lesk s pomocí šperkařského hadříku na leštění šperků.

Pakliže tato metoda nezabrala, vytvořte z jedlé sody a vody jemnou abrazivní pastu, jež dobře funguje u složitě zpracovaných šperků s malými otvory. Smíchejte 2 lžíce sody se lžičkou vody. Je-li pasta příliš řídká, sody přidejte více. Pomocí kartáčku s měkkými štětinami pastu naneste na šperky, jemně drhněte a ujistěte se, že vyčistíte každou malou oblast. Opět povrchy opláchněte, osušte a vyleštěte.

Jak udržet šperky z nerezové oceli déle čisté

Před prací s agresivními chemikáliemi nebo koupáním v chlorovaném bazénu a vířivce si šperky z nerezové oceli sundejte a chraňte je i před přímým kontaktem s lakem na vlasy, parfémy a další kosmetikou, která obsahuje alkohol či jiné přísady, jež mohou povrch zmatnit a narušit. Šperky z nerezové oceli skladujte v uzavřené šperkovnici a měkkých sáčcích.

Zdroje: www.thespruce.com/how-to-clean-stainless-steel-jewelry-5220419





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat