Zmrazování je ideální způsob, jak uchovat čerstvou letní úrodu i pro chladné zimní měsíce. Ne vždy je ale proces tak jednoduchý, jak se zdá. Proč na to jít individuálně?
Když se zahrádky, záhony a ovocné sady zaplní zralými plody, je to sice radost pohledět, ale zároveň výzva, jak s takovou hojností vlastně naložit. Něco se sní a něco rozdá. Jenže co ten zbytek? Kdo nechce zavařovat ani sušit, ten může zamrazovat.
Práce navíc se vyplatí
Mrazák je nejlepším přítelem každého kuchaře i pěstitele, protože představuje úložný prostor, kde jsou skladované potraviny v naprostém bezpečí. Nestačí je však vložit do sáčku, dát k ledu a tím to hasne, pro ty nejlahodnější výsledky to chce trochu více péče. Znáte mrazení individuální? Díky němu si v obchodě koupíte sáček jahod, který není jedním zledovatělým kusem, ale balením s jednotlivými kousky. To stejné platí i pro kuřecí nugety, hranolky, hrášek a vlastně všechno, co je takto prodáváno po větším množství. Zkuste to i doma.
Postup je jednoduchý
„Vyložte pečicím papírem jakýkoli rovný povrch, který se vám vejde do mrazicího prostoru, například menší plech, tácek nebo prkénko. Rozložte na něj kousky ovoce nebo zeleniny tak, aby se nedotýkaly a nechte je ztuhnout po dobu jedné až čtyř hodin,“ doporučuje americká kuchařka, propagátorka udržitelného životního stylu a autorka knih Holly Capelle. Poté můžete vše přesypat do sáčků nebo nádob určených pro dlouhodobé skladování při velmi nízkých teplotách.
Konec plýtvání a bohatá chuť
Toto individuální mrazení má hned několik klíčových výhod. Tou první je prevence plýtvání, neboť si pokaždé odeberete jen takové množství, které momentálně potřebujete a spotřebujete. Zásadně prospívá i chuti a textuře potravin, pro což je jednoduchý důvod. Jednotlivě zmrazené kousky totiž ztuhnou mnohem rychleji než celý kus. Jak vysvětluje Holly Capelle, čím rychleji tento proces probíhá, tím menší krystalky ledu se tvoří.
„Velké krystaly, které vznikají při pomalém mrazení, poškozují buněčnou strukturu ovoce a zeleniny, což má po rozmrazení za následek nepříjemnou kašovitou konzistenci. Svižnější zmrazení tyto buňky naruší minimálně, takže si úroda zachová i svou původní chuť. Ke všemu se tím snižuje i riziko spálení mrazem, které výrazně zkracuje trvanlivost zásob,“ dodává zmíněná spisovatelka.
Zdroj: https://www.realsimple.com/how-to-flash-freeze-peak-produce-11773468, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: