Prostreno.cz

Co jíst před cvičením a co po něm

Ačkoli některé starší příručky o hubnutí doporučují cvičit s prázdným žaludkem, ukazuje se, že než vyrazíte do posilovny či na brusle, byste něco sníst měli.

Obsah vašeho talíře předtím, než se pustíte do „trápení“ svého těla pohybem, samozřejmě závisí na tom, jaký druh sportu si zvolíte. Něco jiného si zvolí prvotřídní atlet před tréninkem, jiná strava je vhodná pro začínající dietářku.

Máme pro vás několik tipů, jak nejlépe připravit svůj organismus na fyzickou námahu, jste-li ve sportu (věčný) začátečník, který se snaží udělat něco pro své zdraví, fyzičku nebo váhu.

Obecně platí, že před tělesnou aktivitou, ale i po ní, by hlavní složkou vaší potravy měly být cukry a bílkoviny.

Příprava na sport

Asi 30 minut předtím, než vyrazíte za sportem, si dopřejte svačinku v podobě jogurtu nebo třeba müssli tyčinky. Taková svačina samozřejmě nenahrazuje snídani nebo oběd, má vám dodat dostatek energie pro tělesnou aktivitu.

Rozhodně se v den, kdy budete sportovat, vyhýbejte těžkým a tučným jídlům, která zatěžují zažívání. Nezapomeňte pít hodně tekutin.
A po čem tedy kromě zmíněného jogurtu sáhnout? Chybu neuděláte ani s plátkem celozrnného chleba se sýrem (nebo třeba u nás ještě nepříliš rozšířeným burákovým máslem), miskou cereálií s mlékem, dopřát si můžete i čerstvé ovoce s jogurtem.

Co jíst po sportu

Najíst se chvilku poté, co jste docvičili, je prospěšné, i když se třeba snažíte zhubnout. Cukry vám pomohou vyhnout se případné únavě, nezapomínejte ale na bílkoviny, které ocení především vaše namáhané svaly.

Sáhněte například po celozrnných těstovinách s tuňákem a rajčaty, sýru cottage s ovocem, tuňákovém salátu, plátku kuřete či hovězího s hnědou rýží nebo nízkotučném jogurtu se sušeným ovocem a oříšky.
 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat