Prostreno.cz

Zmrznutí. Než nastane, projde tělo třemi stupni prochladnutí

Teplo vypadá jinak. O slovo se postupně hlásí paní zima, takže pozor hlavně na nos, uši, ruce a nohy! Jak poznat, že právě tyhle části mráz potrápil až příliš? Tohle jsou tři stupně zmrznutí!

Už naše babičky věděly, že není červený nos jako červený nos. Jak popisovala rakouská praktická lékařka Jenny Springerová zmrznutí?

„Teplota těla obnáší u normálního člověka asi 37 stupňů a nemůže ani nahoru ani dolů bez újmy organismu býti překročena. Ochlazení pod 30 stupňů působí téměř vždy smrtelně. Mnohem častější než úplné zmrznutí jest zmrznutí jednotlivých částí. Nejvíce ohroženy jsou nos, uši, ruce a nohy,“ apelovala na všechny strany lékařka. Proč? V chladných dnech je krevní oběh pomalejší. „Prohřátí je nedosti vydatné, aby mohlo klásti odpor zimě,“ popisovala. A jak je to s těmi stupni?

1. stupeň: cesta do práce a zpět

První stupeň se charakterizuje jako povrchní zánět s červeností kůže. Nejprve se stahují cévy, takže krev na příslušných místech nemůže proudit, kůže bledne. Následuje naopak rozšíření cév, dotyčné místo silně zčervená.

Zároveň vzniká mocné zduření, spojené s prudkým svěděním a pálením. Mohou se dostavit i bolesti, zvlášť pokud jsou tato místa rychle zahřívána. Špatnou zprávou je, že pokud se zmrzne jednou, obvykle se kůže stává náchylná k červenání, což je vidět hlavně na věčně zarudlém, „klaunovském“ nose.

„Nejznámějším tvar omrznutí jsou omrzliny, tmavě modročervené zduřeniny, jež prudce svědí a pálí a v posteli nebo při přechodu z tepla do zimy postižené stále trápí,“ tvrdila doktorka již v roce 1909.

2. stupeň: delší pobyt v krutém mrazu

Při druhém stupni se tvoří puchýře připomínající ty ze spálení, kůže se stává tmavočervená. V těchto případech jsou vyhlídky na úplně zhojení mizivé, změny v tkáních to neumožňují. Druhý stupeň je často velmi blízko hranici stupni třetího.

3. stupeň: blízko smrti

Třetí stupeň znamená odumření tkáně, necitlivost. „Na takových zcela zmrzlých údech můžeme často v kloubech celé části jako sklo ulomiti. Taková odumřelá tkáň jest skoro úplně černá,“ píše se ve starých spisech. Znamená to tedy „game over“ neboli konec hry. Tak snad to nikoho nepotká.

Britští meteorologové podle portálu express.co sice vydali nepříliš optimistickou prognózu, že do Evropy by již v listopadu měla dorazit zima, na jakou se nikdo z nás nepamatuje, naproti tomu jiné rosničky tvrdí, že zase tak zle nebude. V obou případech jsou ale huňatá čepice a hřejivé rukavice nutností.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat