Prostreno.cz

Cukry berou tělu vodu

I když se venkovní teploty blíží k bodu mrazu a na pitný režim se už neklade takový důraz, podceňovat byste ho rozhodně neměli. Co všechno vašemu organismu krade životně důležitou vodu? Budete překvapení!

Všichni asi vědí, že alkohol a káva má dehydratační účinky. Je to všechno? Ani omylem. Možná jíte a pijete i další věci, které vaše útroby bez servítek vysušují. Seznamte se, tady jsou zloději potřebných tekutin!

1. Perlivé limonády

Kola a jí podobné nápoje nemají se zdravím celkově moc společného. Kromě toho, že s množstvím sladidel se na nich vůbec nešetří, způsobují také pořádnou žízeň. Člověk jich pak vypije mnohem víc! Cukry obsažené v těchto drincích čerpají vodu z tkání, odborně se tento jev nazývá hypernatremie. Přítomný kofein zase působí močopudně. A když se to spojí dohromady, po pár doušcích budete pořádně vyprahlí. Divné, že?

2. Energetické nakopávače

Stejně jako v předchozím případě, i „energeťáky“ mají v sobě nemalou dávku cukru a samozřejmě kofeinu, který vás má zbavit únavy a v nouzi rychle nastartovat. Výsledek? Budete na chvíli o něco čilejší, o tom není sporu, ovšem váš organismus bude hlasitě volat po vodě. Vyslyšte jeho přání!

3. Chipsy, oříšky a krekry

Kdo by občas u televize nesáhl po něčem slaném na zub. Chuť si přece nevybírá! Jenže v těchto pochoutkách pro změnu najdete zásobu sodíku. A to není nejlepší přítel vláhy. Má totiž schopnost doslova „vysát“ vodu z buněk. Čím více tedy spořádáte popcornu, preclíků a brambůrek, tím větší vám hrozí riziko dehydratace. Až vás příště přepadne mlsná, nakrájejte si raději okurku.

4. Sójová omáčka

Máte rádi tohle ochucovadlo? Měli byste vědět, že sójová omáčka je v podstatě pytlík soli v hezkém balení. Ve skutečnosti si pouhou lžící „sójovky“ splníte třetinu denního přijmu sodíku. To není zrovna málo! Není se tedy co divit, že vaše návštěvy suši restaurací končí neuhasitelnou žízní.

5. Petržel

Kupodivu i bylinky se mohou pochlubit močopudnými vlastnostmi. Výsledky některých vědeckých studií ukazují, že po konzumaci petržele si člověk často potřebuje „odskočit“. Od této rostlinky vás samozřejmě nijak neodrazujeme, jen je dobré o jejích účincích vědět, nemyslíte?

6. Chřest

Není žádným tajemstvím, že když jíte chřest, vaše moč má trochu neobvyklý zápach. Může za to aminokyselina zvaná asparagin, která obsahuje síru. To je ten důvod! Ke všemu je to diuretikum, tudíž vaše tělo bude mít nutkavou potřebu uvolňovat vodu. Hodně…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat