Prostreno.cz

Dary přírody, které nahradí antibiotika. Jakou pomoc mít po ruce

Přírodní antibiotika se používají tisíce let. Vždyť než byla vynalezena ta chemická, naši předkové ani neměli jinou možnost léčby. Co vám při infekčních onemocněních uleví? Zázvor, grapefruit, česnek a kurkuma!

Když je vám „ouvej“, nemusíte hned letět k doktorovi pro předpis na antibiotika. Na některé neduhy platí poklady z kuchyně! Jakou pomoc máte po ruce a ani o tom nevíte?

Zázvor lékařský

Zastarale zázvor pravý je doporučován za všech stran. Kořen je ceněný zejména díky látce gingerol, která se trochu podobá kapsaicinu, což je hlavní složka chilli papriček. Obsahuje také spoustu vitaminů, vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor a železo. Tenhle aromatický přítel štiplavé chuti má antibiotické a antivirové schopnosti. Ovšem pozor na dávkování. Denní dávka zázvoru by neměla přesáhnout jeden gram v sušeném a čtyři gramy v čerstvém stavu. Při „předávkování“ se může objevit nevolnost, pálení žáhy a průjem.

Česnek kuchyňský

Ve střední Asii byl česnek dlouho považován za posvátnou rostlinu. Na příděl ho dokonce dostávali egyptští otroci při stavbě pyramid a vojáci na válečných výpravách. Kromě toho, že značně urychluje látkovou výměnu, nesmírně posiluje imunitní systém. Co je však nejdůležitější – bez servítek zamete s viry a bakteriemi! A když se pacientovi po česneku uleví, jistě uvítá i zvýšení sexuální výkonnosti, které ho po jeho užívání nemine.

Kurkuma (indický šafrán)

Tohle koření praská prospěšnými látkami ve švech. Hodně se mluví o protirakovinovém působení, ale to není jediný bonus. Antibakteriální účinky kurkumy mírní záněty v těle. Indický poklad rovněž ničí nežádoucí parazity a podporuje vylučování žluči. V ájurvédské medicíně se užívá ještě na správnou funkci jater a žaludku. Hodí se do rýžových a zeleninových jídel, jimž dodá správnou orientální příchuť.

Grapefruit

I když si smlsnete na celém plodu, zaměříme se spíše na jeho jadérka. Právě ony totiž likvidují streptokoky, stafylokoky a zabraňují růstu bakterií. Extrakt z grapefruitových jader léčí virová onemocnění a účinkuje proti bakteriálním zárodkům. Sehnat se dá v obchodech se zdravou výživou. Určitě se vyplatí investovat do kvalitního výrobku od osvědčené firmy. Vždyť víte, jak to chodí…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat