Prostreno.cz

Chilli papričky pálí i léčí

Ohnivé feferonky pálí jako čert. A právě kvůli tomu je mnozí nechávají v obchodě ležet bez povšimnutí. Je to i váš případ? Zkuste jim dát šanci. Ochrání vás před řadou onemocnění a ještě vám pomohou při hubnutí!

Jste k této surovině poněkud skeptičtí? Je pravda, že mít po pár soustech jazyk jako v plamenech nemusí být pro každého dvakrát příjemné. Přesto se vyplatí tento „následek“ překonat. Hned z pěti důvodů! Proč jsou chilli papričky pro vás tak prospěšné?

Zásobárna vitaminů

Chřipková epidemie stále sužuje Českou republiku a konzumace vitaminů se jeví jako správná obrana. Také vyhledáváte jejich zdroje? Spolkněte papričku a máte vystaráno. Jedna středně velká vám poskytne denní doporučenou hodnotu „céčka“ i „áčka“. Kromě toho obsahuje spoustu betakarotenu, který je nezbytný pro zdraví močových cest a sliznic.

Nakopnou metabolismus

Jste právě ve fázi novoročního hubnutí? Pak by se vám určitě hodil malý pomocník. Časopis Journal of Nutritition and Vitaminology uvádí, že konzumace jedné polévkové lžíce chilli papriček zrychlí váš metabolismus o celých 23 %. Tím se samozřejmě nenáviděné tuky spalují mnohem rychleji. Uvedená dávka rovněž navodí pocit sytosti a při dlouhodobějším „užívání“ brání chuti na sladké.

Snižují cholesterol

Feferonky chrání organismus před hromaděním „špatného“ cholesterolu v krvi. Tím, že zajišťují jeho rozpouštění a následné vyloučení z těla. Proto mají nesmírně příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Z těchto dobrot však kouká ještě prevence plicní embolie a aterosklerózy, známé je kornatění tepen.

Zlepšují kvalitu spánku

Do noci počítáte ovečky, a když už zaberete, často se budíte? Žádný div, že se ráno se cítíte jako po boji. I s tím vám červení ďáblové dokáží pomoci. Alespoň podle výsledků tasmánské studie. Ta zjistila, že lidé, kteří si je dopřávají, mají mnohem kvalitnější spánek. Na rozdíl od jejich odpůrců, samozřejmě.

Vykouzlí úsměv na tváři

Látka kapsaicin, která má na svědomí pálivost chilli papriček, blahodárně působí na duševní rozpoložení. Jakmile tělo zaznamená přítomnost kapsaicinu, reaguje tvorbou serotoninu a endorfinu – hormonů štěstí. Takový přírodní a zatraceně zdravý lék na depresi!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat