Prostreno.cz

Proč pít teplou vodu místo studené.

Jistě už jste slyšeli, že je dobré pít teplou vodu. Ale proč? Pitná voda je základem pro každý zdravý organismus, zdravou a mladistvou pleť. Odvádí z těla škodlivé látky a udržuje jeho správný chod. Pro ideální start do nového dne je dobré vypít sklenici vody hned po ránu, na lačno. Je ale lepší studená, nebo teplá?

Vypít jednu sklenku vody ráno není nic hrozného, k čemu by se člověk musel přemáhat. Voda je našemu tělu přirozená a náš organismus ji potřebuje.

Studená, nebo teplá?

Tady dáváme zelenou teplé - a nemusíte v tom hledat žádné složitosti, je to velmi logické. Naše tělo má teplotu pohybující se okolo 37 °C. Teď si představte, co se stane, když do něj nalejete orosenou sklenku studené vody. Studenou vodou své tělo zbytečně ochladíte a zpomalíte svůj metabolismus. Proto je mnohem příjemnější dát si sklenku vlažné vody, nejlépe převařené (pamatujte, že teplá voda z vodovodního kohoutku není narozdíl od studené považována za pitnou a může obsahovat nežádoucí bakterie). Vlažná voda nemusí být bez chuti, můžete si do ní přidat pár kapek citronu nebo jablečného octa. Obojí našemu tělu prospívá.

Teplou vodu nemusíte pít jen ráno, ale i po celý den, je pro tělo mnohem příjemnější než studená. Máme pro vás hned 10 důvodů proč vzít teplou vodu na milost.

1. Zlepšuje trávení

Vlažná voda stimuluje zažívání, napomáhá rychlejšímu štěpení potravy v žaludku a tím ulehčuje trávicímu systému. Navíc zabraňuje tělu tvořit přebytek žaludeční kyseliny a neutralizuje trávicí šťávy. Podle studie zveřejněné v roce 2012 teplá voda pomáhá léčit motilitu jícnu - poruchu polykání.

2. Zmírňuje zácpu

Pravidelné pití teplé vody na lačný žaludek účinně působí na funkci střev a ulevuje od zácpy. K zácpě dochází, když je ve střevech nižší obsah vody, to způsobuje tvrdou a suchou stolici. Vlažná voda také omezí pocit nafouklého břicha, který je spojen se zácpou a špatným vylučováním.

Doporučuje se pít každé ráno 1 sklenici teplé vody na lačný žaludek. Do vody můžete přidat lžičku medu a pár kapek citronové šťávy.

3. Zklidňuje bolest v krku

Bolest v krku je častým problémem při chřipce a nachlazení. Už při prvních příznacích bolesti v krku popíjejte teplou vodu, působí stejně jako teplý bylinkový čaj. Teplá voda pomáhá rozpouštět hustý hlen a odstraňuje ho z dýchacích cest. Kromě teplé pitné vody nebo čaje si můžete připravit i jednoduché kloktadlo. Stačí smíchat sklenku teplé vody se lžičkou soli, sůl pomáhá dezinfikovat ústní dutinu a bojuje s krční infekcí.

4. Léčí zduření nosní sliznice

Pitná teplá voda je vynikající přírodní prostředek k léčbě zduřené nosní sliznice. Pití teplé vody uvolňuje hleny a tím dýchací cesty, přináší úlevu od ucpaného nosu. Pitím teplé vody či čaje snižujete i riziko, že se bakterie budou dále šířit a růst. Také podporuje celkovou detoxikaci organismu, což znamená, že vaše tělo se rychleji zbaví toxinů a tím se urychlí proces hojení.

5. Pomáhá redukovat hmotnost

Pokud se snažíte zhubnout nějaké to kilo, je jasné, že musíte začít úpravou stravy a pravidelně se hýbat. Také si můžete pomoci pitím teplé vody. Zvyšuje tělesnou teplotu, což zvyšuje rychlost metabolismu. Zvýšení rychlosti metabolismu pomáhá vašemu tělu spálit více kalorií. Horká voda dokonce pomáhá rozkládat tukové usazeniny v těle.

Nejlepšího efektu dosáhne, když si do vody přidáte pár kapek citronové šťávy, která také napomáhá odbourávat tuky a navíc pomáhá kontrolovat vaše chutě na nezdravé potraviny.

Pozor! Vyhněte se pití teplé vody po tréninku, protože tělesná teplota v tomto okamžiku je již vysoká. Vhodná je voda pokojové teploty.

6. Detoxikuje tělo

Pitná teplá voda odplavuje z těla škodlivé látky. Navíc pokud budete pít teplou vodu či čaj po celý den, dojde k mírnému zvýšení vnitřní teploty a budete se mírně potit, což je dobře, protože v potu jsou odváděny další škodlivé látky. Teplá voda, také detoxikuje pokožku a snižuje rizika onemocnění kůže, akné a kožních skvrn. Pro lepší výsledky můžete do vody opět přidat pár kapek citronové šťávy nebo jablečného octa.

7. Zmírňuje menstruační křeče

Ačkoli to může znít divně, pitná teplá voda opravdu může pomoci zabránit a zmírnit bolestivé menstruační křeče. Uvolňuje svaly v děloze a poskytuje okamžitou úlevu od bolesti. Navíc zabraňuje zadržování vody v období menstruace a tím předchází bolestivému nadýmání. Teplou vodu nejlépe popíjejte během celého období menstruace.

8. Zlepšuje krevní oběh

Teplá voda zlepšuje krevní oběh, což je důležité pro pohyb krve v celém těle, aby se kyslík a živiny dostaly do všech tkání a orgánů. Správný krevní oběh je také důležitý pro správnou činnost svalů a nervů.

Vyhněte se pití extrémně studené vody, protože je známo, že stahuje žíly.

9. Zpomaluje stárnutí

Pitná teplá voda je dobrá také pro vaši pokožku, odstraňovat toxiny a jiné nečistoty z těla, které přispívají k předčasnému stárnutí. Teplá voda pomáhá obnovovat kožní buňky, omlazuje pokožku a zlepšuje její pružnost.

Přidejte šťávu z 1/2 citronu do sklenice teplé vody a tím ještě zvýšíte její detoxikační moc.

10. Pro lepší spánek

Pokud máte potíže se spaním, zkuste vypít jednu sklenku teplé vody, než si půjdete lehnout, měli byste usnout a spát jako nemluvně. Teplá voda zvyšuje vnitřní tělesnou teplotu, což uvolňuje tělo, uklidňuje nervy a navozuje klid a pocit ospalosti. Zabraňuje také nočním procházkám do lednice.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat