Prostreno.cz

Co se děje v těle, když přibíráte, ačkoli poctivě cvičíte

Cvičíte, hlídáte si jídelníček a ta zpropadená váha pořád ukazuje stejná, ne-li vyšší čísla? Ještě než to vzdáte nebo si začnete myslet něco o velké nespravedlnosti, zjistěte pravdu. Zde jsou čtyři věci, které mají vliv na vaše hubnutí. Z některých budete mít radost!

Ten pocit beznaděje! Snažíte se, potíte „krev“ ve fitku, vzdáte se svých oblíbených čokoládových tyčinek, ale když po pár týdnech stoupnete na váhu, šálí vás zrak. O dvě kila víc než předtím… Co to má být?

Zadržujete vodu

Voda může změnit vaši aktuální hmotnost až čtyři kila (nebo i více). Tvoří přibližně 65 procent hmotnosti člověka a kolísání obsahu vody v lidském těle může znamenat, že vaše hmotnost je o čtyři kila vyšší, než by třeba mohla být. A to je důvod, proč jsou diuretika tak populární. Odvedou vodu z vašeho organismu, což má za následek úbytek na váze. Mnohdy však krátkodobý. Ač se může zdát, že se jedná o nošení dříví do lesa, pijte. Pitný režim je alfou a omegou vašeho úspěchu.

Dali jste si do těla – a ono zareagovalo

Všimli jste si někdy, že hned poté, co docvičíte (nebo dokonce o jeden či dva dny později) jde váha nahoru? Není to nic divného. Hmotnost člověka se odvíjí od kombinace svalů, tuku, kostí, mozku a nervového ústrojí, pojivové tkáně, krve, lymfy, střevního plynu, moči a vzduchu, který nosíme v našich plicích. Bezprostředně po tréninku se procentuální podíl hmotnosti u každé z těchto kategorií může zvýšit až o 15 procent. Intenzivní cvičení zkrátka způsobuje proměnlivost hodnot. Není důvod se kvůli tomu stresovat.

Máte víc svalové hmoty

Objem svalu je hustší než objem tuku, a proto jsou svaly těžší. Logicky, jakmile se začne měnit složení těla pomocí tréninku, hmotnost může vyskočit nahoru, zatímco podíl tělesného tuku se snižuje. A to rozhodně není důvod, proč se cvičením přestávat – ba naopak. Koneckonců, váha není ukazatelem toho, jak si stojíte. Lepší je sledovat svůj pokrok třeba v zrcadle a všímat si líbivějších křivek.

Nehlídáte si jídelníček

Pokud cvičíte, ale přibíráte na váze, může se příčina skrývat i v nesprávně složeném jídelníčku. Možná obsahuje příliš mnoho sacharidů. Dostaňte ho pod kontrolu. Pokud si nevíte rady, rovnou se obraťte na výživového poradce.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat