Prostreno.cz

Mobily, tablety nebo počítače: Čím nám škodí?

Mobilní telefon, tablety, počítače, televize… Výdobytky moderních technologií nám každý den pomáhají v práci, ale i v osobním životě. Ovšem podle vědců nám také dosti škodí. Z čeho všeho je můžeme obviňovat?

Špatně spíme

Podle vědců Harvardovy univerzity má náš zlozvyk kontrolovat před spaním mobilní telefon či usínat při televizi za následek podstatně zhoršenou kvalitu spánku. Modré světlo, které obrazovky či displeje vydávají, totiž narušuje takzvané cirkadiánní rytmy (biologické hodiny) v našem těle a ovlivňuje také produkci hormonu melatoninu, který je pro usínání a spánek klíčový.

Nehýbeme se

Nejenže spousta z nás v práci sedí přilepená k počítači více než 8 hodin denně, ale ani pak nejsme příliš aktivní. Večer se posadíme k televizi a víkendy také netrávíme zrovna toulkami v přírodě či sportem. Lékaři varují, že nedostatek pohybu je jednou z příčin řady civilizačních onemocnění. „Židle nás jednou zabijí,“ prohlásil dokonce nedávno endokrinolog prestižní americké Mayo Clinic dr. James Levin.

Snižujeme plodnost

Především pánové by si měli dát pozor na dlouhé vysedávání s notebookem na klíně. Proč? Bylo prokázáno, že teplo, které počítač vydává, rozhodně nesvědčí spermiím. Snižuje se jejich kvalita, počet i pohyblivost.

Léčíme se sami

Ruku na srdce – kolikrát už jste cítili, že s vámi něco není v pořádku, ale namísto výpravy k lékaři jste zapnuli počítač, nastartovali strýčka Googla a začali podle příznaků hledat možné choroby na nejrůznějších internetových stránkách? Možná jste nejprve zpanikařili („je to jasné, mám rakovinu“), ale pak jste našli nějaké přijatelnější vysvětlení svých obtíží a vydali se do lékárny pro bylinkový čaj. Jenže takové chování může být nebezpečné. Jednak podobná samoléčba může občas víc škodit, než pomáhat, jednak váš zdravotní stav může bezpečně posoudit jen lékař. A tak nechejte diagnózu na něm!

Tloustneme

Nejenže u počítačů, televizí a spol. vysedáváme celé hodiny, takže se nehýbeme, ale navíc ještě kvůli nim špatně jíme! Je prokázáno, že pokud například večeříme u televize, spořádáme toho mnohem víc, než když nejsme rozptylováni filmem či zprávami. A upřímně, kolik z nás vydrží sedět celý večer u obrazovky, aniž by k tomu „něco dobrého“ (balení chipsů nebo čokoládu apod.) nezakousl, že? Pak se člověk nemůže divit, že celý západní svět pěkně kyne…

Způsobujeme nehody

Ponechme stranou telefonování za jízdy bez handsfree nebo nedej bože psaní SMS zpráv, jež je zakázané (a přesto se najde spousta řidičů, kteří denně ohrožují s mobilem v ruce život nejen svůj, ale především ostatních). Podle některých experimentů už snižuje naši koncentraci za jízdy i povolené ladění rádia nebo používání navigace.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat