Prostreno.cz

Potíže se spánkem můžete vyřešit i bez léků

Už jste se pořádně nevyspali ani nepamatujete? Pak určitě tušíte, že tohle vašemu zdraví nijak zvlášť neprospívá. Nečekejte, až se na vás spánkový deficit neblaze podepíše a přivolejte si hezké sny. Ještě dnes!

Spánek. Činnost, při které se neděje nic, ale zároveň všechno. Zatímco vy ležíte v nehybnosti, organismus obnovuje duševní i tělesné síly a připravuje se na další náročný den. Podle japonských vědců „nejzdravější“ noční odpočinek trvá 7,5 hodiny. Zmínění odborníci jsou také toho názoru, že pětihodinový spánek zkracuje život o 17 procent! Nechcete nic riskovat? Pak s nespavostí jednou provždy zatočte! Čím začít?

Nalaďte správné klima

Milujete teplo a máte v bytě učiněné tropy? Pak se nedivte, že do ranních hodin počítáte ovečky. Ideální teplota v ložnici by měla být mezi 18 a 20 stupni. Dobré je také zavést „usínací“ rituál, tedy chodit do postele den co den ve stejnou dobu. Kdo tak činí, spí mnohem lépe! Alespoň tak to tvrdí lékaři, kteří by vám, mimochodem, klidně předepsali i tyto přírodní „přivolávače“ snů. Co vás zaručeně uspí?

Výměna polštáře

Pokud nemůžete zabrat nebo se často budíte, dejte si pod hlavu polštářek naplněný chmelem. Jeho květové šišky obsahují metylbutenol, který má silně zklidňující účinky. Zdá se vám to jako malé řešení velkého problému? Pak se do chmele rovnou naložte!

Chmelová koupel

Asi 100 gramů zmíněných šišek přelijte dvěma litry vroucí vody. Po 15 minutách výluh přeceďte přes hustší sítko a přidejte do vany. Lázeň by měla proběhnout maximálně dvě hodiny před ulehnutím a neměla by být příliš horká. Pobuďte si v ní 10 minut a máte po starostech.

Malá svačinka

Když večer sníte jeden banán, zaručeně se vyspíte dorůžova. Ukrývá v sobě látku tryptofan, která se vám bude zatraceně hodit! Co je na ní tak zvláštního? Funguje jako spolehlivý lék na uklidnění a navodí duševní pohodu. Což jde spánku samozřejmě hezky na ruku.

Jablečná aromaterapie

Máte k dispozici jablko? Výborně, nemáte tušení, jak moc přijde vhod. Nakrájejte ho a položte na noční stolek. Jeho vůně dokáže zklidnit rozbouřenou mysl a přivolat ospalost. Tenhle trik vlastně působí stejně, jako když si dopřejete teplé mléko s medem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat