Prostreno.cz

Letní a zimní čas. Jak posuny cloumají s lidským zdravím?

Ze zimního na letní. Tam a zase zpátky. Za pár dní nás opět čeká změna času. Co to znamená pro vaše zdraví? Připravte se na malátnost, bolesti hlavy, zhoršení kvality spánku i stres!

Změna zimního času na letní už pomalu klepe na dveře. Zdá se to jako banalita. Vždyť pouhá jedna hodina nic neznamená! No, je to přesně obráceně. Proč se i za několik dní po změně času cítíte tak mizerně?

Roztěkaný organismus

Víte, že…

Letní čas byl poprvé zaveden v roce 1916 (v Čechách v roce 1940) a důvodem pro jeho zavedení byly úspory elektrické energie.

Univerzita z amerického Colorada prostřednictvím magazínu Sleep Medicine uveřejnila, že během prvního týdne letního času dochází k nárůstu smrtelných dopravních nehod. Zároveň se zvyšuje i riziko srdečních kolapsů, a to dokonce až po dobu tří týdnů od změny času. V podstatě to není lepší ani v autě, ani v práci. Zaměstnavatelé zaznamenávají více pracovních úrazů.

Je to proto, že naše cirkadiánní rytmy (biologické rytmy o délce přibližně 24 hodin) nejsou schopny na změnu času ze dne na den zareagovat. Zhoršuje se pozornost, každý druhý je unavený. Proto si dávejte pozor na chování za volantem, multitasking nebo sledování chodníků. Nepodceňujte ani ospalost.

Zvyšuje se potřeba odpočinku

Jistý průzkum kybernetického chování potvrdil, že během sedmi dní po změně ze zimního času na letní mají lidé tendenci povídat si na sociálních sítích nebo brouzdat po nákupech a oddávat se lelkování. Je to proto, že denní světlo dává signál mozku k zastavení odčerpávání melatoninu, hormonu, který může za ospalost. Váš cyklus se rozhodí a vy najednou máte potíže se vstáváním, navíc v „novou“ dobu, a následně i s usínáním. A co chcete v práci dělat jiného, kdy jste utahaní skoro až k smrti? Brouzdat na internetu a zabíjet čas! Možná by bylo lepší vzít si dovolenou…

Podrážděnost stoupá

Vědci apelují, že lidé produkují asi o pět procent více stresového hormonu kortizolu, když se svítání posune o „hloupou“ hodinu. Dochází tak k výkyvům nálad. Kdekdo se častěji a víc hádá.

Preferujete medicínu v podobě štamprličky na uklidnění? Pozor na rizika. Nepomáhá ani káva, ani alkohol. Obojí již tak zmatený organismus zatíží ještě víc. Obecně se proto doporučuje fyzická aktivita, neboť podporuje produkci serotoninu, který usnadňuje lépe se adaptovat na jiné životní podmínky. A možná se bude hodit i opakování formulace: léto je radost, léto je radost, léto je radost…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat