Prostreno.cz

Bizarní nápad, jak se přestat potit. Transplantací bakterií od rodiny

Hyperhidróza neboli nadměrné pocení komplikuje život mnoha lidem. Vědci ale tvrdí, že na tento nepříjemný problém našli řešení. Bakteriální transplantaci! Jak to funguje a proč potřebujete příbuzného?

Znáte ten pocit, kdy ráno zapomenete použít deodorant a hned si to o pár hodin později vyčítáte. A teď si představte, že někteří lidé s tím štiplavým pocitem musí žít den po dni, měsíc po měsíci, rok po roce – což jim mimo jiné snižuje společenský kredit. Vždyť často se stává, že potní žlázy pracují tak intenzivně, že se nedají ničím přebít a zamaskovat. Pak ani zásoba antiperspirantů nepomůže.

Vážnější důvody „obyčejného“ problému

Víte, že…

V obrovském horku může tělo odpařit až tři litry potu. Množství vyloučeného potu je signálem fungování celého organismu.

Tělo totiž bez pardonu reaguje třeba na tuberkulózu, malárii, zvýšenou funkci štítné žlázy, cukrovku, nádory či neurologické onemocnění. Co se s tím dá dělat? To si takhle vezmete pot někoho jiného a „nakazíte“ jím ten svůj. To jako vážně? No ano!

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu tomuto procesu, od kterého si hodně slibují, říkají bakteriální transplantace. Silně zapáchající podpaží dostane dávku jiných pachových mikrobů, čímž dojde k potlačení pocení a údajně se ke slovu dostanou i „lépe vonící bakterie“, které vás nebudou tolik obtěžovat. Vědci apelují, že nejlepších výsledků se dosáhne za předpokladu, že je pot převzat od blízkého příbuzného. Jaká je míra úspěšnosti?

Bratr a sestra jako záchrana

Doktor Chris Callewaert a zároveň vedoucí autor studie testoval teorii na dvou identických dvojčatech, z nichž jedno z nich trpělo nadměrným pocením. To dostalo mikroby svého sourozence. K překvapení výzkumníka prý problém začal rychle mizet.

Páchnoucí bakterie se daly na ústup, zatímco ty „neškodné“ převzaly velení. Na jak dlouho? „Účinky přetrvávají déle než rok. Jsme s touto metodou velice spokojeni,“ nechal se slyšet zmíněný doktor pro odborný magazín New Scientist. Podle dostupných informací pracuje na „univerzálním receptu“, který by se mohl rozšířit do všech ambulancí světa. Co myslíte, je jeho nápad troufalý?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat