Prostreno.cz

Léčivé účinky borovice, lísky a topolu

Ano, i stromy umí léčit. Jenže jejich schopnosti často nevyužíváme, i když je máme na dosah ruky. Není to škoda? Vždyť listy, plody a kůra dokáží s lidským zdravím skoro zázraky. Nahlédněte s námi pod pokličku lesní terapie, právě na jaře je ideální čas!

Kdekdo považuje tradiční české stromy spíše za okrasu, nikoli za dostupnou přírodní lékárnu. Taky vás nikdy nenapadlo při nejrůznějších zdravotních komplikacích navštívit nejbližší topol či borovici? Vidíte, to je ta chyba. Do tajů těchto spolehlivých lékařů vás rádi zasvětíme!

Borovice lesní

Nejrozšířenější jehličnan dorůstající do výšky i 50 metrů se údajně dožívá až 350 let. Léčebné účinky tohoto velikána jsou známé již od pradávna, proto by byl hřích se o ně ochudit. Inhalace pryskyřičného éterického oleje z borovice (terpentýnu) se používá při silném kašli, rýmě, únavě, stresu, nachlazení, ledvinových potížích, zánětu průdušek i nemocech horních cest dýchacích. Pupeny se sklízí časně na jaře, protože v tuto dobu obsahují největší množství zmíněného oleje. Tak hurá na to!

Dobrý tip: Uvolňující borovicová koupel

Skočte si do lesa nasbírat jehličí a nebudete litovat. Na deset litrů vody použijte vždy 1 kilogram, směs 20 minut povařte a dalších 20 minut louhujte. Poté přidejte do koupele a nechte se unášet na vlnách relaxace.

Topol černý

Až půjdete kolem tohoto stromu, který na vás bude hledět z výšky až 30 metrů, zaměřte se především na jeho kůru a pupeny. Tam se nacházejí silice působící proti zánětům. Snižují také horečku a mají antibakteriální účinky. To však není všechno. Pupeny i s kůrou jsou osvědčeným prostředkem při revmatismu, bronchitidě, borelióze a zánětu močových cest.

Dobrý tip: Zdravotní víno

Budete potřebovat asi 80 gramů pupenů topolu a lahev bílého suchého vína. Obě ingredience smíchejte a na týden uložte do chladu. Občas proklepejte, ať „medikament“ nezahálí.

Líska obecná

Že lískové ořechy obsahují spoustu vitaminů a minerálů, to zřejmě nikoho nepřekvapí. Málokdo však ví, že to není jediná světlá stránka lísky. Nálev z listů je vhodný při křečových žilách, ledvinových kamenech, cukrovce, chronické únavě, hemoroidech, zánětu střev nebo průjmu.

Dobrý tip: Energetický nápoj

Hrst listů lísky spařte vroucí vodou a po desetiminutovém působení sceďte. Stačí pár doušků a budete se cítit doslova nabití energií!

Buk lesní

K léčebným účelům se používá kůra, plody i listy. Plody působí protizánětlivě, listy se mohou pochlubit vysokým obsahem vlákniny, bílkovin a minerálů. Výluh z nich léčí ve formě obkladu ječná zrna v oku, plané neštovice, ekzémy a vyrážky. Macerát z pupenů se zase hodí jako pročisťující kúra při močovém písku.

Dobrý tip: Zázračný léčivý čaj

Na 1 čajovou lžičku čerstvých či sušených bukových listů připadá 250 mililitrů vody. Postup už znáte - spařit, louhovat, scedit. Studený nálev dokonce zatočí s popáleninami, protože odvádí horko a ochlazuje.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat