Prostreno.cz

Jak zjemnit pokožku? Koupejte se s kopřivami

Vysušená a hrubá pokožka? Spojte příjemné s užitečným a ponořte se do léčivé lázně – společně s kopřivou! Tohle spojenectví přináší řadu výhod!

Pro jednoho plevel, pro druhého Její Veličenstvo paní kopřiva. Stejně jako pampeliška patří k takzvaným jarním zeleninám. Že vám už teď znepříjemňuje život na zahradě? Zkuste k ní být milejší… Heslo zní: natrhat a usušit. Ovšem jestli toužíte mít pokožku hladkou jako samet, využijte její účinky i jinak než vnitřně.

Pokloňte se královně bylin

Vnější účinky kopřivy jsou oproti vnitřnímu užívání ještě výraznější. Ulevuje od bolesti kloubů, revmatu, mírní vyrážky (kopřiva obsahuje hodně chlorofylu, látky, která má skvělé dezinfekční účinky zejména při poraněních a jiných kožních defektech), pozitivně působí na mastné vlasy nebo aknózní pleť. Pokožka miluje i masáže tinkturou, stejně jako obklady z dušených listů. Ničím takovým se ale zabývat nemusíte.

Koupel pro krásu

Stačí, když nasušíte 10 dkg této bylinky. Přesně z tohoto množství se totiž vyrobí koncentrát pro jednu léčivou vanovou koupel. Uvedená dávka drogy se buď jen spaří jedním litrem vody, nebo se nechá přejít varem a odstaví se na 20 minut k vylouhování. Následně se výluh scedí a rozmíchá v připravené lázni. Tato koupel zjemňuje pokožku a omlazuje ji.

Když si do ní ponoříte i vlasy, dodá jim lesk a pevnost. Kopřivu lze také nakombinovat s přesličkou a kořenem kostivalu černého. Takto připravená směs tiší bolesti zad a kloubů. Co se týče teploty lázně, zvolte si pro sebe tu nejvhodnější.

Ta pohoda!

Obecně teplá koupel utišuje bolest a uvolňuje stažené svalové skupiny. Vlažná koupel uklidňuje (36,5-37,5 °C) a připravuje na spánek. Pokud je voda příliš horká, tak naopak spíš dráždí a znervózňuje. V případě, že toužíte i po osvěžení a zpevnění svalstva, udržujte vodu v rozmezí 32-36 °C. Nemáte čas naložit se do vany? Nevadí. Neprohloupíte, ani pokud si vyrobíte vlastní tinkturu z kopřiv – čistě do zásoby.

Lahvička kouzelnější než Aladinova lampa

Teď na jaře vykopejte oddenek, očistěte ho ve vodě kartáčkem, nadrobno pokrájejte a naplňte jím láhev až po hrdlo. Zalijte 30-40procentní žitnou pálenkou a nechte stát asi 14 dní na teplém místě. Hotovou tinkturu můžete vtírat například do pokožky hlavy, a to dvakrát denně. Podpoříte růst a hustotu vlasů. Mimochodem, vkusně ozdobená lahvička s tímto pokladem udělá radost i kamarádce. Takový dárek ocení každá žena.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat