Prostreno.cz

Pampeliška nepatří jen do sirupu. Můžete z ní vyrobit i kosmetiku

Pampeliška čistí krev, a proto je vhodná na jarní očistné kúry. Využít se ale dá i v péči o pleť. Připravte si balzám, kosmetickou vodu nebo pampeliškový ocet!

Pampeliška lékařská je neuvěřitelně multifunkční. Kořen poskytne skvělou očistnou kúru pro játra, mladé listy nahradí salát a povzbudí metabolismus, z květů lze připravit sirup. Tyhle postupy však nikoho nepřekvapí. A co taková kosmetika? Jen svoji procházku po louce proměňte v účinné zkrášlovací pomocníky!

Pampeliškový ocet

Využití: K oplachování vlasů po umytí nebo do koupele jako tonikum, ke zmírnění mastnoty pokožky hlavy i obličeje.

Příprava: Do lahve s vinným octem o objemu 500 ml vložte 15 pampeliškových listů a 4 květy. Dobře uzavřete a dejte na slunné místo, nechte 10 dní odpočívat a průběžně lahev protřepávejte. Poté přeceďte, vyhoďte staré pampelišky, nahraďte je novými a proces opakujte. Následně opět přeceďte.

Pampeliškový balzám

Využití: Zklidňuje pokožku spálenou sluncem, hydratuje.

Příprava: Dva šálky pampeliškových listů a květů spařte čtyřmi šálky vroucí vody. Přidejte 10 dutých stonků a nechte 10 minut louhovat. Následně tekutinu protřepejte, přeceďte, dejte vychladit a naplňte do lahvičky s rozprašovačem. Podle potřeby aplikujte na podrážděnou pleť.

Pampelišková kosmetická voda

Využití: Omlazuje, pomáhá mastné pleti, ošetřuje pleť se sklony k akné.

Příprava: Dvě hrsti čerstvých květů louhujte 30 minut v půllitru vroucí vody tak, aby voda mírně probublávala, ale nedosáhla varu. Používejte na omývání jako kosmetickou vodu.

Univerzální macerát

Využití: Jako mazadlo na bolavé klouby a svaly, k ošetření popraskané pokožky, při hmyzích bodnutích a vyrážkách.

Příprava: Květy zbavte lůžka a nechte je minimálně den zavadnout. Tak se v nich sníží množství vody. Poté květy dejte do čisté lahve a zalijte slunečnicovým, kokosovým, mandlovým či olivovým olejem. Nechte macerovat aspoň 24 hodin až týden. Propasírujte přes síto a nalijte do vymyté lahve. Macerát používejte takto samotný nebo jím obohaťte krémy, mýdla, vody či pleťová mléka. Pokud macerát smícháte s včelím voskem, získáte pampeliškovou mast. (Poměr včelího vosku a macerátu by měl být 1 g vosku na 10 ml macerátu.)






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat