Prostreno.cz

Chřest na talíři: Podpoří trávení a nastartuje mozek

S příchodem jara neodmyslitelně patří na český trh také chřest. Tato zelenina je velmi oblíbenou přílohou či oblohou, ale používá se i jako hlavní chod, je vhodná na grilování i smažení. Okouzlí vás nejen svojí lahodnou chutí, ale má také několik blahodárných účinků na lidské zdraví.

Chřest obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E a K, dále také minerály, jako je železo, vápník, draslík, zinek, hořčík, mangan, fosfor, kyselinu listovou a aminokyseliny. Kromě toho všeho obsahuje dobrý poměr vlákniny, sacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Pokud zrovna držíte dietu, tak oceníte nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody.

Znáte všechny zdravotní výhody oblíbeného chřestu?

Preventivně působí proti rakovině

Chřest je bohatý na antioxidanty, pomáhá odbourávat karcinogeny a další škodlivé látky, například volné radikály. Tím se snižuje riziko mnoha forem rakoviny, jako je například rakovina kostí, prsu, tlustého střeva, hrtanu a plic.

Podporuje trávení

Mírně projímavé vlastnosti chřestu a podíl vlákniny udržují správný chod vašich střev, eliminují nadýmání a preventivně působí proti zácpě. Navíc chřest obsahuje prebiotika, která jsou potřebná pro správnou funkci trávicího systému.

Posiluje kosti

Díky vysokému obsahu vitaminu K a železa hraje chřest klíčovou roli při zachování vysoké hustoty kostí i při obnově kostní tkáně a kloubního maziva. Snižuje riziko osteoporózy a osteoartritidy.

Pro zdravé srdce

Vitaminy skupiny B pomáhají udržet zdravé hladiny homocysteinu, který pomáhá zabránit vážným srdečním poruchám. Navíc v kombinaci s vitaminem K zabraňuje kornatění tepen. Jelikož se jedná o přírodní diuretikum, tato zelenina je velmi prospěšná pro ty, kteří mají vysoký krevní tlak.

Doping pro mozek

Chřest podporuje váš mozek a bojuje proti úbytku kognitivních funkcí. Vysoké množství kyseliny listové a vitaminu B12 hrají klíčovou roli v prevenci kognitivní poruchy a zpomaluje stárnutí mozku. Preventivně působí proti Alzheimerově, Parkinsonově a Huntingtonově chorobě.

Zabraňuje vzniku vrozených vad

Pokud jste zrovna v požehnaném stavu, rozhodně byste měla tuto lahodnou zeleninu zařadit do svého jídelníčku. Kyselina listová je jeden z nejdůležitějších živin pro těhotné ženy. Podporuje správnou tvorbu nervových buněk v zárodku, zabraňuje předčasnému porodu a snižuje riziko autistické poruchy.

Pro zdravé oči

Teď na chvilku zapomeňte na mrkev, dobrým zdrojem vitaminu A je také chřest. Vitamin A podporuje zdraví vašich očí a preventivně působí proti makulární degeneraci a šedému zákalu.

Tak co, přesvědčili jsme vás o blahodárných účincích této oblíbené zeleniny?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat