Prostreno.cz

Heřmánek, banány i mandle pomůžou s nespavostí

Počítáte v noci marně ovečky a ne a ne zabrat? Nejste rozhodně jediní, velkou část populace trápí nespavost či jiné poruchy spánku. Pokud nejste příznivci léků, můžete sáhnout i po běžně dostupných prostředcích, většinu z nich už máte dávno doma.

Nespavost v žádném případě nepřehlížejte, spánek je pro naše tělo více než důležitý, během spánku v těle probíhají spousty nezbytných procesů, včetně toho, že po kvalitním spánku se cítíme odpočatí a máme dost sil do nového dne. Pokud občasně nemůžete zabrat, můžete vyzkoušet některý z těchto osvědčených tipů.

Dopřejte si masáž

Co více tělo uvolní než příjemná masáž. K masáži je vhodný teplý kokosový olej, který rozmasírujte v oblasti šíje, podél celé páteře a nezapomeňte ani na nohy. Nejlépe do této procedury zapojte i partnera, po takové příjemné masáži budete spát jako nemluvně.

Relaxační koupel

Pokud není zrovna partner po ruce, obdobnou službu nabízí i vaše vana, plná příjemné teplé vody, obohacena o několik lžic relaxační soli. Sůl uvolní ztuhlé svalstvo a do postele půjdete příjemně odpočatí.

Šálek čaje

Než se uvelebíte do „hajan“ nezapomeňte na šálek teplého heřmánkového čaje. Heřmánek působí jako induktor spánku, který vám pomůže klidně usnout. Šálek teplého heřmánkového čaje hodinu před spaním uvolní nervy a svaly.

Teplé mléko

Tenhle trik budete možná znát od svých babiček. Mléko je dobrým zdrojem vápníku, který pomáhá regulovat produkci melatoninu. Melatonin je hormon, který je potřeba ke klidnému spánku. Někteří z vás budou znát i variantu našich dědečků, kteří do mléka přidávali ještě lžičku rumu. Toto „medvědí mléko“ uspí zaručeně každého.

Vůně levandule

Aromatická vůně levandule má zklidňující účinek na naše tělo, které nám pomůže snáze usnout. Navíc podle vědců zaručuje i kvalitu spánku a plno energie hned po ránu.

Mocná Valeriana

Pokud tápete, co se pod tímto názvem skrývá, tak je to neobyčejná bylinka kozlík lékařský. Účinky této bylinky jsou lety prověřené. Zlepšuje nejen kvalitu spánku, ale působí kladně i na hluboký spánek a přináší příjemný pocit kvalitního odpočinku. Při potížích se doporučuje užívat 1 čajovou lžičku sušeného kořene. Zalijte horkou vodou a nechte přibližně 15 minut louhovat. I když tato bylinka není návyková, nedoporučuje se užívat déle než několik týdnů v kuse.

Banány

V neposlední řadě i tato exotická dobrota, dokáže pomoct při nespavosti. Banány obsahují aminokyselinu zvanou tryptofan, která pomáhá zvyšovat hladiny serotoninu. Serotonin je druh hormonu, který ovlivňuje spánek.

Mandle

Mandle jsou plné hořčíku, který podporuje spánek i uvolnění svalů. Obsahují také tryptofan, a navíc tyto ořechy mají další výhodu při dodávání bílkovin, které při spánku udržují stabilní hladinu cukru v krvi.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat