Prostreno.cz

Přírodní prostředky pro zmírnění bolestivé menstruace

Která žena by to neznala? Jedná se o dva, tři dny v měsíci, kdy trpí nejen podbřišek, ale celé tělo. Menstruační křeče jsou tak oslabující! Které přírodní prostředky proti nim bojují? Stačí sáhnout do domácích zásob – a máte klid!

Na bolestivou menstruaci nefungují jen prášky. Jasně, je mnohem pohodlnější, vzít si pilulku a 20 minut počkat, než zabere, ale je to skutečně potřeba? Nepohodlí se lze zbavit i lepšími, přírodními metodami, které si sice říkají o pár minut času navíc, jsou ale neméně efektivní.

Heřmánkový čaj

Jedná se uklidňující a relaxační bylinku, která působí zevnitř. Když se vaše hormony zblázní, uvařte si čaj – ideálně z čerstvých kvítků. Potřebujete 3–4 lžíce heřmánku, 2 tenké plátky jablek, 5 dcl vody a trochu medu. Připravte si hrnec a 3 dcl vody přiveďte k varu, poté vhoďte plátky jablek a mírně je rozmačkejte. Přidejte heřmánek, dolijte zbývající 2 šálky vroucí vody, hrnec zakryjte a nechte odpočívat 3–5 minut. Sceďte, dochuťte trochou medu a popíjejte.

Zázvor

Dnes je běžnou součástí kuchyňských experimentů. Znáte ale všechny obrovské výhody tohoto kořene? Zázvor má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají uvolnit žaludeční křeče. Není tedy na co čekat.

Asi dva centimetry zázvorového kořene oloupejte a nastrouhejte na hlubším struhadle. Mezitím si dejte do hrnce vařit 1 litr vody. Jakmile začne voda v hrnci vřít, vhoďte do ní zázvor, počkejte půl minuty, hrnec odstavte a nechte 10 minut stát. Čaj sceďte, dochuťte medem či citronovou šťávou a podávejte. Není-li vám zázvor zrovna po chuti, vyzkoušejte čaj z majoránky. Jednu lžíci sušené majoránky přelijte vodou, nechte louhovat a po přecezení vypijte.

Správné jídlo

Sójové boby obsahují vitaminy řady B, které pomáhají ulevit od nepříjemných projevů premenstruačního syndromu, regulují hormonální aktivity během menstruace a přispívají k psychické pohodě. Tak si dopřejte porci této vegetariánské pochoutky. Nebo zvýšenou tvorbu prostaglandinu, který je za menstruační křeče zodpovědný, zmírněte konzumací flavonoidů – v překladu ovoce. Pomohou borůvky, jablka či švestky. A taky kousky bohaté na hořčík. K nim patří banán, datle, sušené meruňky nebo maliny a ostružiny.

Cvičení a teplo

Prohýbání páteře (tak zvaná kočka) od křečí uleví. Stejně jako vděčné teplo, tedy obklady, různé hřejivé polštářky, koupel či přikládání termoforu na břicho a spodní část zad.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat