Prostreno.cz

Co jíst a používat pro zmírnění letního pocení

Tělesný zápach je běžným problémem, který postihuje jak muže, tak i ženy. Pokud se s ním také potýkáte, prvotně musíte sledovat, co jíte, nosíte a v čem se koupete!

Rozhlédněte se okolo sebe. Na každé akci se najde nějaká žena, která má perfektní vlasy, make-up, trendy oblečení i obuv. Je nádherná. Až na to, že ji hyzdí koláče v podpaží – a je navzdory parfému cítit na několik metrů. A něco podobného se týká i mužů. Upravené vousy, moderní oblečení, ostříhané nehty – a nepříjemný odér. Nadměrnému pocení se prostě zabránit nedá. Nebo ano? S těmito pěti tipy ho porazíte!

Sledujte, co jíte

Za prvé, musíte sledovat, co jíte. Vyvarujte se konzumace česneku a cibule. Budete překvapeni, ale tyto potraviny ovlivňují vaše tělo mnoha způsoby. Také začněte pít chlazené nápoje, ideálně čistou vodu, kokosovou, limetkovou či rododendronovou vodu. Do svého jídelníčku zařaďte spoustu zeleninových salátů a ovoce. Konkrétně zelená zelenina pohlcuje pachy a udržuje pokožku v „čerstvém stavu“. Velmi dobrých výsledků dosahuje i pojídání petržele a celeru.

Často se sprchujte

V létě je sprchování dvakrát denně nutností, i když se jedná jen o pět minut. Většina lidí si myslí, že koupání v potoce, rybníku nebo moři stačí. Opak je pravdou. Smyjete nečistoty, ale zápachu se nezbavíte. Do své večerní koupele proto přidejte hrstku kamence (k dostání v drogerii), který působí jako silná antibakteriální a antiseptická látka kontrolující tělesný zápach.

Přírodní deodoranty

Do obchodu nemusíte, můžete si bylinné deodoranty vyrobit i doma. A proč zrovna bylinné? Protože některé bylinky jsou užitečné při potírání tělesného pachu. Osvědčuje se šalvěj, rozmarýn a listy chryzantémy. A jak si vyrobit domácí antiperspirant a deodorant v jednom? Použijte 10 ml kokosového oleje, 15 ml jedlé sody a 10 ml klasického kukuřičného škrobu. Na závěr to všechno dolaďte esenciálním olejem z již zmiňované šalvěje nebo rozmarýnu. (Vhodná je i levandule či tea tree.) Směs nanášejte prsty (v malém množství) a rozetřete ji do podpaží.

Leckdo to dělá i tak, že si připraví bylinkový čaj a ten pak přidá do bubnu pračky. Pak se jedná o takové „antizápachové oblečení“. Vyplatí se i zředit jablečný ocet ve 250 ml vody a tuto směs přidávat k prádlu.

Přejděte na kafr

Už jste někdy slyšeli o kafrovníku lékařském? Teď máte příležitost v souvislosti s jednou staromódní metodou. Kafrový olej má antibakteriální, antiseptické, protikřečové a močopudné účinky. Těm, kdo trpí chronickým pocením, je velmi k užitku. Vezměte kůru z jednoho citronu, 250 ml mléka a 3 kapky kafrového oleje, přičemž mléko mírně zahřejte, nasypejte do něj citronovou kůru, nechte 10 minut prohřát, přidejte kafrový olej a takto připravený nápoj vypijte těsně před spaním.

Zřekněte se alkoholu a kouření

Alkohol a kouření se podílejí nejen na nevábném zápachu úst, ale také zápachu tělesném, neboť vytvářejí toxiny v těle. Když kouříte, inklinujete k tomu, že se nevábný odér drží ve vašem oblečení a v těle. U této příležitosti je nutné dodat, že mezi další zlatá pravidla patří nošení bavlny a jiných přírodních vláken, která umožňují, aby pokožka dýchala. Je tak nutné vyhýbat se syntetickým materiálům.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat