Prostreno.cz

Letní zelenina pro účinné hubnutí

K létu prostě patří čerstvá zelenina, je to nejlepší období pro očistu organismu. Během léta je zelenina cenově dostupná a můžete dát přednost tuzemským dodavatelům. Pokud máte vlastní zeleninovou zahrádku, je to o to lepší, víte přesně, co jste si vypěstovali. Navíc tyhle druhy můžete jíst téměř po kilech.

Pokud si hlídáte váhu a snažíte se nějaké to kilo ještě zhubnout, tak zelenina je tou pravou volbou. Vybrali jsme pro vás čtyři druhy, které neuškodí vaší linii, a navíc jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Dopřáváte si je často?

Populární okurky

K létu neodmyslitelně patří okurky, jak hadovky na salát, tak i nakládačky na zavaření. Na českých zahradách stále hrají prim a právem si zaslouží první místo. Okurky obsahují organické kyseliny, cukry, menší množství chlorofylu, železo, draslík, fluor, hořčík, křemík, vitaminy skupiny B, C a řadu dalších cenných látek. Okurky obsahují až 98 % vody, podporují správnou funkci střev, ledvin a příznivě ovlivňují krevní oběh. Mají nízké kalorické hodnoty a neměly by chybět na žádném jídelníčku.

Cukety mají zelenou

Cuketa je v tomto období skvělou sezonní zeleninou, obsahuje řadu cenných vitaminů i minerálů. Je bohatá na vlákninu a je přibližně z 91 % tvořena z vody. Nejvíce živin se ukrývá ve slupce, především karoteny a hořčík. Má nízkou energetickou hodnotu a podporuje zažívání, činnost střev a celkově zlepšuje trávení. Cukety příznivě ovlivňují odvodňování a napomáhají odkyselení organismu, proto jsou tak vyhledávané při detoxikaci a při redukci hmotnosti.

Kontroverzní meloun

Ovoce, nebo zelenina? Meloun je sice zařazen jako zelenina, ale stejně díky své sladké chuti ho tak trošku považujeme za ovoce. Na zařazení zas tak nezáleží, hlavně že melouny jsou chutné a zdravé. Melouny jsou tvořeny z 90 % vodou, tím utiší žízeň a dodají tělu potřebné tekutiny. Zároveň díky obsahu cukrů, jsou zdravou alternativou cukrovinek. Meloun vodní má silné močopudné a žlučopudné vlastnosti, podporuje peristaltiku střev a podporuje vylučování cholesterolu.

Velké množství vody, může působit dojmem, že meloun neobsahuje mnoho vitaminů a cenných živin. Naopak, melouny mají vysoký obsah vitaminu A, C a vitaminů skupiny B. Z minerálních látek je bohatě zastoupen draslík, pak železo a mangan. Mezi dalšími méně zmiňovanými látkami obsahují například alanin, cystein, glycin, lutein, lykopen, metionin, které účinně působí proti civilizačním chorobám.

Rajské jablíčko

K letním plodům patří také rajčata, v posledních letech se stále hovoří o jejich zařazení, zda patří mezi ovoce, či zeleninu. No rozhodnutí necháme na vás. Rajčata patří jak do zeleninových salátů, tak i na gril či plněná jako samostatný chod. Ať už je uplatníte v kuchyni jakkoli, je to jedině dobře i rajčata obsahují nespočet cenných živin. Rajčata obsahují všechny vitaminy A, C, D, E, K a celou skupinu vitaminů řady B. Navíc obsahují draslík, vápník, železo, fosfor, měď, fluór, kobalt a mangan.

Rajčata na organismus působí mírně močopudně a napomáhají při detoxikaci. Nejlepší rajčata jsou samozřejmě ze zahrádky, ve velkopěstírnách jsou ošetřena silnými chemickými prostředky proti plísním. Pokud možno, nakupujte rajčata v bio kvalitě nebo si alespoň oloupejte slupku, která je pro organismus nejvíce dráždivá.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat