Prostreno.cz

Které bylinky ošetří rány

Tábory, dovolené, nehody na koupališti či trampolínách. Rány si prostě nevybírají čas ani místo. Jak si pomoci v případě nouze? Zachrání vás nejen bylinky, ale i obyčejný cukr!

Rány není třeba představovat. Jedná se o mechanické poškození tkání s narušením svrchní vrstvy – kůže nebo sliznice. Při hlubokých ranách dochází i k poškození svalů, kostí, nervů, šlach, vazů, menších a někdy i větších cév.

Samy o sobě jsou rány nebezpečné především při krvácení z velkých cév, když je zasažen nějaký vnitřní orgán, nebo pokud vyvolají tak silné bolesti, že postižený upadne do šoku. V ostatních případech je hlavním rizikem ran to, že slouží jako otevřená vstupní brána pro mikroorganismy. Tomu se však dá zabránit. Jak?

Sladidlo v akci

Na ránu nasypejte cukr. Ten ji jednoduše dehydratuje a bakterie, které potřebují k životu vlhko, v nastalém suchu hynou. Kdo s tímhle nápadem přišel? Moses Murandu, rodák ze Zimbabwe, který momentálně učí ošetřovatelství na univerzitě v Birminghamu. Výborný nápad, co říkáte? A pak, že je cukr bílý zabiják! Spoléháte se spíš na přírodní zdroje?

Pak rozřízněte list aloe vera a ránu jím potřete. Osvědčuje se i svrchní vrstva borovicové kůry, listy lopuchu povařené v mléce, dále listy kontryhele, řebříčku, maliníku, mochny husí i řepíku lékařského.

Pomoc z louky

V případě, že se rána nehojí, pomůže jitrocel, respektive rozdrcené nebo rozžvýkané čisté listy (je nutné, aby z nich vytékala šťáva). Přiloží se na ránu, dokud nepřestane krvácet. Počítejte s tím, že jitrocel trochu zbarví kůži na zelenočernou barvu, tento drobný nedostatek však ihned vyváží. Má totiž účinek tišící, stahující, hojivý a protizánětlivý, působí jako přírodní antibiotikum. Zklidní i bolest při bodnutí hmyzem, takže jej u táboráků neváhejte použít.

Když máte trochu času…

Lidoví léčitelé na rány doporučují i obklad z odvaru vrby jívy. 20 gramů kůry zalijte jednou sklenicí vroucí vody, povařte na mírném ohni asi 20 minut. Do odvaru namočte obvaz a přiložte na ránu. Co se týče mastí, tak skvělá je třezalka. Vezměte jeden díl čerstvých třezalkových listů a jeden díl šalvěje. Smíchejte s vazelínou či vepřovým sádlem (vnitřním) a prolisujte přes gázu. (Skladujte v uzavřené sklenici.) Pokud máte třezalky o něco víc, myslete i na horší časy a připravte si olej vhodný na popáleniny a poškozenou kůži. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit!

Přírodní lékárna nejen pro děti

Nejprve květy natrhejte za slunečného dne (máte příležitost teď v srpnu), naplňte jimi lahev až po hrdlo a zalijte olivovým či lněným olejem tak, aby všechny květy byly ponořené. Dobře uzavřenou láhev postavte na několik týdnů na slunko nebo na teplé místo. (Po čase se olej zbarví do červena.) Následně jej přefiltrujte přes hadřík, zbytek vylisujte a olej uschovejte do tmavých lahviček. Nevíte, kde třezalku hledat?

U nás se hojně vyskytuje na slunných stráních, na mezích, pastvinách, v houštinách, ale i na rašeliništích od nížiny do hor.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat