Prostreno.cz

Oslaďte si život bez výčitek

Moruše bílá je přibližně dvacetimetrový strom s plody válcovitého tvaru připomínající malinu, mohou být červené, černé a bílé. Tyto plody jsou velmi ceněny pro své složení a to nejen jako přírodní sladidlo, ale také jako součást čínské medicíny. Poznejte všechny její hodnoty, rozhodně stojí za ochutnání.

Strom moruše není u nás nijak rozšířen, daří se mu spíše v teplém pásmu, ale pokud patříte mezi nadšené zahrádkáře, tak je moruše velmi přizpůsobivá a lze ji pěstovat i v našem podnebí. Strom kvete začátkem měsíce května a plody dozrávají od července do konce září.

V obchodech ji mezi čerstvým ovocem nenajdete, plody jsou velmi citlivé a dlouhou cestu z Asie by nevydržely. Spíše zabrouzdejte okolo sušeného ovoce, plody moruše jsou sušeny na slunci a poté je možný i dovoz těchto cenných plodů.

Co plody moruše obsahují?

Plody jsou bohaté na vitamin C a K, také obsahují řadu důležitých minerálů, jako je například železo, vápník, draslík, hořčík a fosfor. Obsahují také poměrně velké množství vlákniny a přibližně 10 % bílkovin. Vzhledem k relativně vysoké hladině přírodních cukrů – zhruba 50 % – je pro rychlé doplnění energie můžeme konzumovat jako ideální dopolední i odpolední svačinku. Poznejte všechny její kvality pro lidské zdraví.

Silný antioxidant

Resveratrol je přírodní antioxidant a derivát stilbenu, který se vyskytuje v některých rostlinách například také v červeném hroznovém víně, borůvkách, červenému rybízu nebo v kakau. Resveratrolu se přisuzuje mnoho příznivých účinků na naše zdraví, má silné antioxidační a antibakteriální účinky. Dokonce napomáhá při léčbě rakoviny.

Udržuje hladinu glukózy

Plody moruše obsahují takzvaný moralin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů a tím napomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi.

Význam v tradiční čínské medicíně

Moruše bílá se již po staletí využívá v tradiční čínské medicíně, kde se používá k léčbě únavy, slabosti, zlepšuji spánek a zklidňuje mysl. Také se užívá při onemocnění ledvin, chudokrevnosti a preventivně proti cévním onemocněním. Preventivně chrání tělo před vznikem rakoviny. V neposlední řadě můžete moruše využít i při zácpě, protože plody mají mírně projímavý účinek. Moruše se také jedí pro krásu, zpomalují stárnutí a hlavně zabraňují předčasnému šedivění vlasů.

Využití v kuchyni

Dříve se moruše konzumovaly převážně přímo, nebo se kompotovaly či se z nich vyráběly džemy, mošty a vína. Dnes se  spíš upřednostňuje sušení, plody v sušeném stavu jsou ještě sladší než syrové, proto jsou i vynikajícím přírodním sladidlem. Usušené plody se přidávají do smoothoie, ovesných kaší a domácích müsli. Záleží jen na vaší fantazii a chuti, jak moruše využijete. Rozhodně stojí za ochutnání.

Zdroj: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-white-mulberry-88659, https://www.healthbenefitstimes.com/white-mulberry/





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat