Prostreno.cz

Hrozník, polárníček nebo tolokněnka. Poznejte sílu medvědice lékařské

Pod těmito lidovými názvy se skrývá zakrslý stálezelený keř medvědice lékařská. Tento keř je podobný známější brusince, ale u nás byste ho lupou hledali, i když je u nás vzácný stojí rozhodně za zmínku. K nejdůležitější přínosům pro naše zdraví patří jeho schopnost detoxikovat močový měchýř, chránit imunitní systém, eliminovat bolesti hlavy, urychlovat hojení a snižovat záněty. A to není ještě všechno!

Existují desítky různých druhů bobulí, které byly používány pro dvé léčebné účely v průběhu tisíciletí, ale první záznamy o používání plodů medvědice ve střední Evropě se datuje přibližně do 17. století. Rostlina je neobvyklá tím, že díky svým organickým sloučeninám a složkám poskytuje hned několik zdravotních přínosů. Existují také důkazy o mírně narkotických účincích, což je důvod, proč se způsob užívání medvědice v průběhu času několikrát změnil.

Medvědice obsahuje silné organické sloučeniny například kyselinu mravenčí, citronovou, elagovou a gallovou. Dále také obsahuje různé flavonoidy, silice, fenolové glykosidy a saponiny. Tyto silné organické sloučeniny přispívají ke zdraví našeho organismu hned několik způsoby. Rostlina může být kouřena, louhována, rozemleta na prášek nebo připravená jako odvar, její použití může bát vnitřní i vnější. Poznejte všechny účinky zapomenuté medvědice.

Posiluje imunitní systém

Jedna z nejsilnějších chemických sloučenin nalezených v medvědici lékařské se nazývá hydrochinon a ten působí stejně jako silné antibakteriální látky. Odstraněním škodlivých látek dokáže medvědice ochránit náš organismus, působí jako obranná linie celého těla proti škodlivým bakteriím.

Detoxikuje tělo

Medvědice působí jako přírodní diuretikum. To znamená, že pomáhá tělu odplavovat toxiny a odvádět z těla přebytečnou vodu. Díky této schopnosti pomáhá pročišťovat močový měchýř a ledviny. A tím také napomáhá k redukci hmotnosti.

Tlumí bolest hlavy

Listy medvědice jsou používány několik stovek let proti bolesti hlavy. V lidovém léčitelství listy sušili a vykuřovali je, medvědice byla i součástí různých rituálů. Vědecké studie potvrzují tyto účinky a medvědice je velmi účinným prostředkem proti bolesti hlavy.

Pomáhá i v těhotenství

Obsahuje různé aktivní složky, které zabraňují samovolnému potratu, tím chrání nejen plod, ale i nastávající maminku. Medvědice byla také podávána ženám po porodu, aby se rychle zotavily a předešlo se možnému zánětu.

Urychluje hojení

Rozmělněné plody se mohou přímo aplikovat na kůži, napomáhají při hojení popálen, drobných poranění, modřin a podrážděné kůže. Kyseliny tohoto jedinečného ovoce urychlují proces hojení pod kůží, a současně snižují zánět a tlumí bolest.

To nejlepší pro žaludek

Je známo, že plody medvědice lékařské snižují aktivitu bakterie  E. coli a další řady kmenů bakterií Staphylococcus, tím napomáhají zabránit běžným infekcím v žaludku i střevech a nastolit rovnováhu zažívání.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat